Ajánló | Film

Rocksuli

Nem lehet elég korán kezdeni…




A cikk linkje:
2004. március 29. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Dewey Finn (Jack Black) egy igazi rockzenész, akit nem a külsőségek varázsolnak el, hanem a tudás. Sajnos a saját zenekara ezt nem így gondolja, ezért az egyik fellépésük után kiteszik őt a bandából. Az anyagi gondokkal bajlódó Dewey albérlete is veszélybe kerül, mikor keményen felszólítják arra, hogy fizessen. Épp kapóra jön neki egy munkaajánlat: tanítani kell egy jóhírű elit általános iskolában. Elhanyagolható szépséghibája a dolognak csak annyi, hogy a barátja nevén kell bejelentkeznie, mert ő maga nem tanár.

A másik aprócska kis bibi pedig az, hogy a diákok tanulni akarnak, és egyre kevésbé tetszik nekik a semmittevés. Kezdik nagyon unni az egésznapos szabadfoglalkozásokat. Egy szerencsés véletlen folytán kiderül, hogy a diákok profi zenészek. És így már van legalább egy olyan téma, amihez ő is ért, amiről tud a gyerekekkel társalogni. Rocktörténeti gyorstalpalója után pedig megalakítják a saját bandájukat Rocksuli néven. És neveznek a Bandák Hábórúja zenei versenyre…

A külföldi médiák által kimagaslóan jónak tartott vígjáték felkeltette bennem az érdeklődést. Valahogy az a kép alakult ki bennem a filmről a kritikák kapcsán, hogy egy újabb agyonsztárolt és viccesnek tartott próbálkozásról van csak szó. (Állítólag a Hulk című film Amerikában óriási siker volt, nálunk meg értetlenül és döbbenten nézték az emberek a szánalmas történetet. A baj talán az volt, hogy Magyarországon kevesen nőttek fel ezeken a képregényeken. Ettől függetlenül azért valamiféle tartalmat kölcsönözhettek volna a filmnek!) A film előzetesét látva döntöttem végül úgy, hogy megnézem ezt a vígjátékot.

Megnéztem és nem bántam meg. Nagyon kedves és aranyos, oltárian jópofák a poénok, és igen vicces a tanár úr. Egyetlen negatívuma talán a filmnek a versenyen előadott dal enyhe lagymatagsága. Egy ütősebb tételt kellett volna oda írni! Bár ezt döntse el ki-ki maga! De ettől még zseniális a film, aki pedig közel áll a rockzenéhez vagy az iskolai hangulathoz, biztosan értékelni tudja. Ha pedig mindkettőhöz, akkor talán megérti Dewey-t is…

Sokakban felmerül, milyen lenne, ha mi ülnénk a padban, és hírtelen a semmiből ránk szakadna egy ilyen fanatikus rockzenész. Eljátszunk a gondolattal 108 percet, majd folytatjuk a hétköznapjainkat. De 108 percre felszabadultan átélhettük, milyen lehetett volna rockzenésznek lenni!

Értékelés: 10/10

Tóth Attila

Rocksuli (The School of Rock), színes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 108 perc, 2003

rendező: Richard Linklater
forgatókönyvíró: Mike White
operatőr: Rogier Stoffers

szereplők:
Dewey Finn: Jack Black
Mullins: Joan Cusack
Ned: Mike White
Leonard: Cole Hawkins
Patty: Sarah Silverman

Kapcsolódó linkek

http://www.schoolofrockmovie.com




A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.