A felejtés bére | MERIDIÁN

Ajánló | Film

A felejtés bére

Magas fizetség és tiszta lelkiismeret
A cikk linkje:
2004. március 8. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Michael Jennings profi konstruktőr. Munkája nagyon érdekes és izgalmas: mások által piacra dobott és forradalmian új termékekből a megrendelői óhajára beszerez egyet magának, amivel titkos laborjába visszavonul úgy egy-két hónapra. Ott alkotórészeire szedi szét azokat, hogy kitalálja működésüket. A továbbfejlesztett változatot pedig a megbízó cég óriási haszonnal újból piacra dobja – de most már mint saját fejlesztést. A magas fizetést egyfelől ezért zsebelheti be Jennings. Másfelől azért, mert a sikeres művelet után engedi, hogy töröljék a memóriáját attól a pillanattól, hogy a laborba lépett. A megbízók így biztosítják be magukat.

Jennings egy sikeres akció után új felkérést kap. Ez most jóval hosszabb munka lenne, de garantált a megbízó szerint a nyolcszámjegyű fizetség. Emlékek nélküli 3 év az életéből, cserébe 90 millió dollár.

A munka befejezése után a bankban éri Jenningset az első meglepetés: közli vele a bank asszisztense, hogy a 90 millió nincs meg, hiszen ő saját maga mondott arról le két héttel korábban. Ráadásul a munka előtt leadott személyes tárgyak helyett más tárgyakat kap vissza. Hősünk furcsa rejtély előtt áll: miért mondott le pár kacat kedvéért 90 millió dollárról? Jennings kézbe veszi az ügyet, és a szokásos módszerével, a visszafelé gondolkodással a részletekből elindulva kezdi összerakni a múlt eseményeit…

A film alapötlete igen tetszetős, nem mondható, hogy tucatnyi hasonló filmet láthattunk már ebből. Pörgős, izgalmas és egy cseppet sem unalmas ez a két óra. Úgy érzem, sikerült egy kis friss vért vinnie ebbe a műfajba John Woo rendezőnek. Remek munkát végzett. Örömmel láttam a rá már oly jellemző képi megoldásokat a vásznon: a közelről egymásra fegyvert szegező ellenfeleket (például Ál/Arc), vagy a totálban fényképezett repülő lövedéket. A film élvezhetőségét tovább emelik a lassítások, a kimerevített képek és az egymáshoz képest enyhén elcsúsztatott snittek.

Nagyon sajnálatosnak tartom viszont, hogy néhány látványtechnikai megoldás miatt eszembe jutott az igencsak gyenge Különvélemény, vagy a méggyengébb Mátrix–Újratöltve (de rossz volt!). Nem akarom folytatni ezt a felsorolást, de tudnék még pár filmet ebbe a listába elhelyezni.

Kötelező darab ez az új Woo film azoknak, akik szeretik a tudományos-fantasztikus vagy akciófilmeket!

Értékelés: 9/10

Tóth Attila

A felejtés bére (Paycheck), színes feliratos amerikai sci-fi, 119 perc, 2003

rendező: John Woo
forgatókönyvíró: Philip K. Dick, Dean Georgaris
operatőr: Jeffrey L. Kimball

szereplők:
Michael Jennings: Ben Affleck
Rachel: Uma Thurman
Rethrick: Aaron Eckhart
Wolf: Colm Feore
Jane Anderson: Michelle Harrison

Kapcsolódó linkek

http://www.paycheckmovie.com
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.