Ajánló | Könyv

Imprimatur, Veritas, Secretum, Mysterium
A cikk linkje:
2012. október 22. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Rita Monaldi és Francesco Sorti olasz (jelenleg Bécsben élő) író házaspár munkái a történelmi regények legújabb és legnépszerűbb darabjai. A címeket összeolvasva a többkötetes regényfolyam egyetlen latin mondattá fog összeállni a teljes kiadás végén. Addig is szoríthatunk az 1-3. részben visszaemlékező hősnek, a fogadósinasból bécsi kéményseprővé váló, nagypolitikai játszmák részesévé váló fiatalembernek, s esetleg újra és újra felbukkanó, rejtélyes támogatójának, Atto Melani apátnak.

A sorozat kétségtelen értéke, hogy rendkívül alapos forráskutatásokra épül. Minden kötet végén megtaláljuk a felhasznált levéltári anyagokat, könyveket, dokumentumokat. A szerzők hitelesen és izgalmasan pótolják ki mindazt, ami ezekben nem maradt fenn. Érezhető soraikon, hogy ismerik Róma és Bécs miden apró rejtett zugát. Megelevenednek a könyvek lapjain olyan történelmi alakok, mint XI. Ince pápa, Savoyai Jenő vagy I. József. Átélhetővé válik az európai szövetségek, érdekszférák bonyolult hálózata – amit mi, történelmet tanítók éppen csak érzékeltetni tudunk a szűkre szabott kora újkori egyetemes történelem óráin.


Imprimatur

Az első kötet a legizgalmasabb véleményem szerint. Egy vesztegzár alá helyezett római fogadóból indul az akkor még siheder szolgafiúnak és XIV. Lajos inkognitóban érkező kémjének, Atto Melaninak barátsága. A történet számos csavarral halad előre, a titkos alagúton kiszökő főhősök nyomában feltárul az „éjszakai” Róma, plasztikus kép rajzolódik ki az Örök Városról azok számára is, akik még nem jártak itt. A „Veritas” az előzőnél is vaskosabb kötet: kétségtelenül vannak izgalmakkal teli, feszült pillanatai, de nagyon belevész az azóta elpusztult, kísérteties „Vascello” palota leírásába és a kor diplomáciatörténetébe. A „Secretum” lapjain hőseink Bécsbe költöznek. A harmadik kötet talán a legeseménydúsabb: Melaninak és pártfogoltjának ki kell derítenie, kik törnek I. József császár életére, illetve teszik el sorra láb alól a barátságosnak tűnő bécsi egyetemista társaság tagjait. A negyedik kötet visszaugrik az előző három cselekménye elé: a fiatal Atto éveiről olvashatunk, kalózokkal, rejtélyes szigettel és egyebekkel „megtűzdelve”.

A kötetek legfájdalmasabb hátránya a magyar olvasó szemszögéből, hogy – részben talán nyelvi nehézségek okán – ordít a lapokról: Monaldi és Sorti gyakorlatilag minimális információval rendelkezik a Habsburg uralom alá visszakerülő Magyarországról. A harmadik rész „virgonc” magyar diákját, Kálmánt nem számítva megfeledkeznek a magyar eseményekről, például Buda 1686-os visszavételéről, s a Rákóczi-szabadságharcról (utalás sem történik rá a harmadik kötetben). A negyedik kötetre a leírások néhol kifejezetten dagályossá válnak, a Baudolino-ra és Umberto Eco egyéb műveire túlságosan is emlékeztető kötetek narrátori szövegei tudálékoskodnak, erotikusnak, pajzánnak szánt részei pedig nem egyszer ízléstelenek. A magyar reklámszövegekkel ellentétben a Vatikán sosem tiltotta be a könyveket. Tény, hogy a boldoggá avatott XI. Ince szerepe kapcsán számos negatív következtetésre jut a szerzőpáros, de összeesküvés-elméleteik jelentős része a közép-kelet-európai történelem felszínes ismeretével magyarázható meglátásom szerint.


Rita Monaldi és Francesco Sorti

Az első három kötetet (főleg az elsőt) mindenesetre érdemes kézbe venni, szünetekre mindenképpen izgalmas, fordulatos olvasmányok, de a magyar borítón szereplő állításokkal szemben nagyon messze vannak Umberto Eco alkotásainak színvonalától.

Jakab Péter
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.