Ajánló | Film

Az eltűnés sorrendjében
A cikk linkje:
2014. június 5. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett. A szálak a helyi drogkartell fejéhez, a Báróhoz (Pal Sverre Hagen) vezetnek. A volt feleségével pereskedő főnök eleinte nem is sejti, hogy el-eltűnő emberei a dühös apa áldozataivá váltak, s hadat üzen a rivális szerb maffiának…

A sajnos már-már hagyományosan bugyuta magyar címet viselő „Kraftidioten” című alkotás a Berlini Filmfesztiválra is kijutott. Ebben nem kis szerepe van a rendező Moland és a főhőst alakító Skarsgard jól bejáratott párosának. A legismertebb skandináv színésznek – Karib-tenger kalózai ide, Mamma mia oda – bizony jobban állnak a negatív, (ön)ironikus karakterek, ezért is jutalomjáték számára a szerep. A baljós, állandó hófúvás, a csikorgó hideg és a literszámra spriccelő vér önkéntelenül is a Fargo-t idézi fel a mozilátogatóban, ez volt az oka egyik kételyemnek a filmmel kapcsolatban. A másik, hogy a kucsmás szerb maffiavezér, „Papa” alakítója, Bruno Ganz annyira összefort (talán nemcsak az én emlékezetemben) Hitlerrel A bukás című film kapcsán, hogy önkéntelenül is odaképzeli az ember minden feltűnésekor a kis bajuszt a színész orra alá.

Szerencsére csalódtam: Ganz zseniális, a film pedig nem Fargo-remake. Talán csak egyetlen internetes kritika jött rá a nyitjára: a nyilvánvaló tragikus szál mellett az alkotás paródia. Az örök hó birodalmában semmi sem a szokásos: a fiát elvesztő férfi mellett nem áll ki felesége, hanem elhagyja, a rettegett Bárónak kegyetlensége mellett legalább ennyire fontos tulajdonsága, hogy egy metroszexuális vega, akit a fürdőkádban ázva is meg tud ríkatni felesége. Abban a pillanatban, hogy valamelyik szereplőre hősként vagy legalábbis szánandó áldozatként tudnánk tekinteni, Moland legalább egy helyzet-vagy jellemkomikummal szétzúzza ezt. Így maradhat hideg, de egyre kifejezéstelenebb, megtörtebb a Nilst játszó Skarsgard tekintete. Hókotrójának valóban nem érdemes útjába kerülni…

Jakab Péter

Az eltűnés sorrendjében (Kraftidioten/In Order of Disappearance), színes, feliratos, norvég-svéd-dán fekete komédia, 116 perc, 2013

rendező: Hans Petter Moland
forgatókönyvíró: Kim Fupz Aakeson
operatőr: Philip Ogaard
zene: Brian Batz, Kaspar Kaae, Kare Vestrheim

szereplők:
Nils: Stellan Skarsgard
Papa: Bruno Ganz
Strike: Kristofer Hivju
Aron Horowitz: Jakob Oftebro
Greven: Pal Sverre Valheim Hagen
Nebojsa: Sergej Trifunović
Finn: Tobias Santelmann
Geir: Anders Baasmo Christiansen
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.