Tízórai | Aktuális témák

Ókor Vetélkedő


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2010. március 18. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Az Apáczai Napok keretében a 9.A és 9.B szervezésében Ókor Vetélkedőt rendezünk. A vetélkedő időpontja 2010. március 30., 15 órától 17 óráig. A versenyre 11 osztály és a nálunk vendégeskedő kolozsvári diákok csapata jelentkezett. Célunk, hogy ne csak tanórai keretek között, és ne csak a szokott módon találkozzunk e régmúlt emlékeivel.


Ókor Vetélkedő

A versenyen a következő állomásokon kell feladatokat megoldanotok:

Ókori olimpiai (rövidített) játékok a lánytesiben
A feladatok:
1. feladat: „Stadion futás” (192 méter)
2. feladat: Pankration (nálunk most grundbirkózás)
3. feladat: Olimpiai szellemi vetélkedő


Ókor Vetélkedő


Ókor Vetélkedő

Ókori matematika
Miről szólt a matematika az ókorban, mit tanulhatunk Euklidésztől, Arkhimédésztől, Pitagorasztól, Thalésztől, Diofantosztól? Mit tudtak és mivel foglalkoztak az ókori Kínában és Mezopotámiában a matematikusok? Milyen problémákat hagytak ránk az egyiptomiak és az indiaiak? Hogy nézett ki egy matematikai tétel az ókori tekercseken?

Színielőadás, színház
Emberáldozat, kar, lakomák, keleti táncok, India, Kína, Görögország, Róma… helyzetkomikum, beugró, verselés… Gyere és próbáld ki magad!


Ókor Vetélkedő

Athén és Róma ókori emlékei
Athén és Róma középkori emlékei – amit egy turistának is tudni kell.


Ókor Vetélkedő


Ókor Vetélkedő

Ezen az állomáson műemlékeket kell felismerni képről (melyik város melyik részén található) és rendeltetésüket, keletkezésüket kell ismertetni.

Elfeledett kis népek

Sumer városállamok, Akkád, Elám, Óbabiloni Birodalom, Újbabiloni Birodalom, Asszíria, Palesztina, föniciai városállamok, Hatti, Mitanni stb., egyiptomi hieroglifák.


Ókor Vetélkedő

Az ideális állam – Tabló készítése

Ha van kedved megreformálni az oktatást, az iskolát, hogy tanulhatóbb, élvezetesebb, célravezetőbb legyen, hogy olyan embereket képezzen, akik képesek lesznek egy jól, jobban működő társadalmat működtetni, találj ki/fel valami újat és mutasd be egy látványos tablón, amit mindenki megtekinthet a suliban!

A Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum ókori gyűjteménye

Itt az ókor körülötted! Látogasd meg a budapesti múzeumokat és szállj versenybe az ott szerzett tudásoddal! Előzetes feladatsor segít kihámozni a kiállításokból a lényeget.


Ókor Vetélkedő

Irodalom, filozófia

Hát van olyan idő, amikor nem kell tanulnunk? – kérdezed. S én azt válaszolom: nincs. De amint tanulni minden korban tiszteletre méltó, úgy kioktatást kapni már nem mindegyikben az. Szégyellni való, ha az öreg ember az ábécével vesződik: a fiatalnak tudást kell szereznie, az öregnek pedig alkalmaznia kell ezt a tudást. A szerzés sosem elegendő az élethez, tudnod kell bánni azzal, amit megszereztél: igazából csak az a tiéd, amivel másoknak is a hasznára vagy.” (Seneca)

Művészet

A lélek útja – avagy az igazság pillanata. (Egyiptomi mitológia)


Ókor Vetélkedő

Mitológia

Tudod, kik voltak a titánok? Ki volt Orpheusz és Eurüdiké? Ozírisz és Ízisz? Nézz utána és válaszolj mitológiai kérdéseinkre az Ókor Vetélkedőn!


Ókor Vetélkedő

Az alábbi oldalon görögországi ókori helyszínek fotóit nézhetitek meg:
http://www.shwup.com/openalbum/grgorszg/qgJHN3fmz-a

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Arany a Dürer Versenyen

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny, ahonnan aranyat hozott a Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata.

Szalagavató bál 2020

Képek szöveg nélkül.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredménye

Elérhetők az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredményei.

Ilyen volt 2019 második fele

Képekben 2019 őszi féléve.

Ilyen volt 2019 első fele

Képekben 2019 tavaszi féléve.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.