Tízórai | Aktuális témák

Beszámoló a Szilárd Leó Országos Atomfizika verseny döntőjéről

2022. május 4. | utolsó módosítás: 2022. június 17., 01:28

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A Szilárd Leó Országos Atomfizika verseny paksi döntőjéről sikeresen tért vissza az apáczais csapat.

A döntőbe 6 diákunk jutott be, a Juniorok (9-10. osztályosok) 10 fős döntőjébe 1, a Seniorok (11-12. osztályosok) 20 fős döntőjébe 5 tanuló, de sajnos egyik diákunkat a közelmúltban átvészelt betegsége miatt orvosai nem engedték el a versenyre.

A csapat hiányossága ellenére diákjaink az alábbi helyezések alapján az iskolánk történetében először elnyerték a Marx György vándordíjat:

Junior 8. helyezés: GERENDÁS ROLAND 10.B komplex
Senior 15. helyezés: FARKAS GERGELY 12.A mat-fiz
Senior 13. helyezés: NEMESKÉRI DÁNIEL 11.B komplex
Senior 12. helyezés: JIRKOVSZKY-BARI LÁSZLÓ 12.A komplex
Senior 2. helyezés: DÓRA MÁRTON 12.A komplex

A Marx György vándordíj mindig a legsikeresebben teljesítő iskolához kerül, amelynek neve a díjjal együtt vándorló plakettre is felkerül.

Farkas Gergely felkészítő tanára Dr. Siposs András, a többieké Zsigri Ferenc tanár úr volt, aki sok éven át tartó eredményes felkészítő munkája alapján immár másodszor nyerte el a tanároknak járó Delfin díjat. A díjakat a Paks II. felépítéséért felelős államtitkár adta át. Sajnos Nemeskéri Dániel nem érezte jól magát a verseny végén, ezért nem vehetett részt a másnapi díjkiosztón.

Ezen a versenyen való sikeres szerepléshez az órarendi tananyagon túlmutatóan kell ismerni a fizika ezen területét, ezt a tudást a versenyzők saját szabadidejükben, vagy az iskolában a Zsigri Ferenc tanár úr által tartott szakkör során sajátíthatják el.

A döntő három fordulóból áll. Az elméleti forduló 180 perce alatt 10 példa megoldása a feladat, a 90 perces számítógépes szimuláció során a versenyzőnek egy számítógépes program segítségével kell kérdéseket megválaszolniuk, és a szintén 90 perces mérés során egy megadott eszközzel kell egy kísérletet elvégezni és az eredményeket elemezni. Gyakran nincs elég idő hogy ezen feladatok mindegyikével végezni lehessen a megadott idő alatt, a mezőny megszórása végett.

Aki kedvet érez hogy jövőre kipróbálja magát a versenyen, az szeptember elején keresse meg Zsigri tanár urat az általa tartott atomfizika szakkörrel kapcsolatban.

A versenyről és a két elnyert díjról a https://www.szilardverseny.hu weboldalon olvashatnak bővebben.


Beszámoló a Szilárd Leó Országos Atomfizika verseny döntőjéről

Jirkovszky-Bari László
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pamela Anderson Band Halloween Show

2022. október 29.

A Pamela Anderson Band 2022. október 28-i koncertje képekben.

Pénteken emlékezünk meg október 23-ról

2022. október 17.

2022. október 21-én ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc ismert és ismeretlen hőseit. Az idei tanévben egy-két fontosabb fővárosi helyszínre ellátogatva emlékezünk meg azokról, akik közül nem kevesen életüket is feláldozták a nemzetért, a hazáért.

Nemzetközi Kémiai Torna

2022. augusztus 29.

2022. augusztus 16. és 21. között Budapesten került megrendezésre az 5. Nemzetközi Kémiai Torna. A versenyen a Hungarian Team Red csapatkapitányaként vett részt Saracco Lucio, 12.C osztályos tanulónk.

Ebédrendelési tájékoztató 2022/2023

2022. augusztus 15.

A 2022/2023-as tanévben menzán ebédelők figyelmébe.

Az aranyos Zsigri tanár úr

2022. június 17.

Zsigri Ferenc tanár urat 2021-ben az ELTE Szenátusa aranyoklevéllel jutalmazta. Sajnos a Covid miatt csak idén került sor az oklevél átadására.