Tízórai | Aktuális témák

Lovagtábor


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2019. május 28. | utolsó módosítás: 2019. május 28., 18:15
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

A csoport nagy érdeklődéssel hallgatta végig Illisz Ákos előadását a lovagkorról, a lovagi fegyverzetről, de persze a legjobban az kötött le minket, amikor a középkori hadiviseletet meg is foghattuk, illetve – mint például a sisak esetében – fel is próbálhattuk. A láncing sokunk fantáziáját magával ragadta és remek képek is készültek arról, ahogyan többen is örömmel viseljük az igen nagy súllyal bíró vasköpenyt. Ezek közül több ki is került a Meridián Instagram-oldalára. De a lovagi életnek nem csak ezen szakaszával ismerkedhettünk meg. Utolsó este lovagiasan szembe kellett néznünk a félelemmel, amikor az erdőben tettünk egy éjszakai túrát, ami nagyon izgalmasra sikerült. A kilátás is csodálatos volt a lámpákkal megvilágított falura.

Első este egy modern lovagkori filmet néztünk meg, ami az elején nagyon lekötötte a társaságot, de a végére már kevesen figyeltek, mivel eléggé elfáradtunk a nap végére a délelőtti templom-, illetve várlátogatásoktól, amik igen érdekesek és egyben lenyűgözőek voltak. Ezúton is köszönjük ezt a csodálatos programot Koronczainé Nagy Ágnes tanárnőnek, aki rengeteg energiát ölt bele ebbe a programba. De nem csak ezt az egy programot szervezte a tanárnő. Tőle származott az a remek ötlet is, hogy a tábor alatt szerzett lovagi ismereteink alapján alkossunk lovagrendeket, amihez eredettörténetet is találjunk ki, amit aztán a tábor után bemutattunk társainknak. Bár az elején nem túl sok lelkesedést mutattunk a feladat iránt, de a tábor alatt megbarátkoztunk vele, és az előadás előtt már igen jó hangulatban teltek a próbák. Igaz, az előadásoknál nem pont a komolyságra mentünk, hanem inkább arra, hogy jól érezzük magunkat, de azért látszott, hogy odafigyeltünk a tábori napokban, és az ott tanult ismereteinkhez mérten próbáltuk megalapítani a rendjeinket, és azok történeteit.

A tábor lovagi része komoly előmunkálatokat vett igénybe, ugyanis a tanárnő felügyelete alatt néhány órán már nekikezdtünk a varrásnak. A tanárnő nagyon lelkesen állt hozzá ehhez a feladathoz is. A tábor második napján például íjászatra invitált minket. Aznap még Vass Miklós tanár úr vezénylése alatt fizikai kísérleteket végeztünk, Tóth László tanár úr segítségével lovagi verseket költöttünk és Tóth Attila tanár úr fakardozni tanított minket. De persze minden lovagnak kell a kikapcsolódás, ezért a lovagi programok mellett például számháborúval és gofrisütéssel múlattuk az időt. De amikor éppen nem volt semmi program, akkor tollasoztunk, csocsóztunk és jobban megismerkedtünk az évfolyamtársainkkal. A szaktanárok mindig figyeltek arra, hogy ne unatkozzunk, például Minich Eszter tanárnővel utolsó reggel jógáztunk, ami bár könnyűnek tűnt, de megmozgatta a csapatot, és Vass Miklós tanár úr is figyelt arra, hogy mindig legyen mit csinálnunk. Például rendszeresen ajánlott fel nekünk sportprogramokat, és a buszút alatt is szívesen beszélgetett velünk.

Összességében minden tanár kivette a részét a programokból, de külön köszönet jár a két osztályfőnöknek, mivel Koronczainé Nagy Ágnes tanárnő rengeteg programot szervezett nekünk és Tóth Attila tanár úr remek fényképeket készített. Bár a két osztály az elején még kissé idegenkedett egymástól, de a tábor végére már igen összebarátkozott.


Képgaléria

Hegyesi Adél

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Arany a Dürer Versenyen

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny, ahonnan aranyat hozott a Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata.

Szalagavató bál 2020

Képek szöveg nélkül.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredménye

Elérhetők az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredményei.

Ilyen volt 2019 második fele

Képekben 2019 őszi féléve.

Ilyen volt 2019 első fele

Képekben 2019 tavaszi féléve.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.