Tízórai | Aktuális témák

Búcsú Bucskó Bélától, iskolánk egykori igazgatóhelyettesétől


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2015. szeptember 10. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

2015. szeptember 4-én vettünk búcsút Bucskó tanár úrtól. A szertartáson dr. Pfeiffer Ádám, iskolánk volt igazgatója emlékezett. Beszédét az alábbiakban közöljük.

Az Apáczai Csere János egyetemi Gyakorlógimnázium és Kollégium tanárai, vezetői, diákjai, a nyugdíjas Kollégák, és sok-sok öregdiák nevében fájó szívvel búcsúzom Bucskó Bélától, Intézményünk meghatározó, emblematikus vezető pedagógusától, sokunk szeretett barátjától.

Bucskó Béla élete 1959-től napjainkig, közel 60 éven át összeforrt gimnáziumunkkal, az apáczais családdal.

Sok tanár büszke arra, hogy egy ugyanazon intézményben zajlott aktív pályafutása. Bucskó Béla nem tartozik ezek közé a rekorderek közé, hiszen diplomája megszerzése után, kis kitérővel, mint fiatal tanár a rangos budai gimnáziumba, az Érseki katolikus gimnázium utódjába, a Rákócziba került. Itt találkozott ugyancsak ifjú kollégájával, Holics Lászlóval. Ők együtt nagyon aktívan tevékenykedtek. Tanóráikon túl sokat foglalkoztak diákjaik szabadidős programjainak szervezésével is.

Az 1955-ben alapított intézményünk 1958-ban került az ELTE fennhatósága alá. Ekkor nagyon alapos átszervezések történtek. Dr. Temessy Alfréd, a Rákóczi Gimnázium kitűnő vezetője kapta alma máterünk igazgatói székét. Ő magával hozta a Rákócziban már bizonyított két fiatal tanárát, Bucskó Bélát és Holics Lászlót. Bélát azzal is megtisztelte, hogy maga mellé vette helyettesének. És Béla 36 éven át, megszakítás nélkül töltötte be ezt a vezetői posztot az Apáczaiban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a teljesítmény rekordnak minősíthető.

A vezetői munka mellett, Holics Lászlóval együtt, itt is folytatta a szervező tevékenységet. A 60-as évek apáczais öregdiákjai gyakran emlegetik a romantikus, hangulatos feledhetetlen táborozásokat. Ebben az időben Holics László barátjával megtervezte, és megvalósította, az abban az időben nagyon korszerűnek, újdonságnak számító úgynevezett zárláncú TV stúdiót. Ez a rendszer lehetővé tette, hogy nagy létszámú tanárjelölt csoportok külön teremben, TV-n nézhessék végig a stúdióban, mint tanteremben folyó tanórát. A rendszer nemzetközi szinten is ismertté, szakmailag elismerté vált. Az UNESCO akkori, budapesti kongresszusának tagjai is elismerően nyilatkoztak az újdonságról.

Temessy Alfréd, mint kiváló oktatásügyi szakember hosszabb időre iskolaszervezési megbízást kapott Afrikába. Ekkor Béla, helyettes társaival együtt, mint megbízott igazgató vezette az egyre rangosabb Apáczait. Ebben az időben zajlottak a diákmozgalmak, az ifjúsági forrongások. Ekkor népszerűtlen, kényes helyzeteket is kezelni kellett az iskolavezetőknek. A diáksapka, a köpeny viselése, fiúk hosszú haj növesztése, a cigizés okozta a legtöbb konfliktust a diákok és a vezetők között.

1970-ben újabb fordulópont következett iskolánk életében. Megszüntették az általános iskolai részleget, megalakították a kollégiumot. Új igazgató, Fazekas Mihály került gimnáziumunk élére. Az átszervezésben is nagy szerepe volt Bélának. Ő ismerte a helyi viszonyokat, neki voltak széleskörű kapcsolatai. Fazekas Mihály támaszkodott is Béla segítségére, sok kényes feladatot megoldását is rábízta. Csaknem 20 évig jól együtt működött helyetteseivel.

1989-ben jött a harmadik igazgatója. Mielőtt beadtam pályázatomat, még egyszer megkerestem Bélát, és kapacitáltam, hogy legyen ő az igazgató, hiszen eddigi tevékenysége alapján őt illetné meg ez cím. Javaslatomat elutasította, mondván, hogy marad továbbra is a másodvonalban. Így lett helyettese immár a harmadik igazgatójának. 6 évig, nyugdíjba vonulásáig dolgoztunk együtt. Ez idő alatt közvetlenül is tapasztalhattam hallatlan precizitását, mindenre kiterjedő lelkiismeretes, szorgalmas munkáját. Ismeretét megcsodáltam Intézményünk múltjáról, egykori tanárainkról, diákjainkról.

Amikor egy-egy öregdiákunk – gyakran szülői minőségben – felkeresett, és régi tanárok felől érdeklődött, bevezettem Bélához is. Előfordult, hogy nem emlékezett az illető nevére, de amikor megmondta, azonnal közölte, hogy mikor érettségizett, ki volt az osztályfőnöke. Csodálatos volt emlékező képessége. Helyettes társaival nagyon jól együtt működött, számomra nagy biztonságot adtak a vezetési munkámba, és abba, hogy a rendszerváltozás konfliktus nélkül ment végbe iskolánkban. A 40 éves jubileumi rendezvények szervezéséhez, lebonyolításához is sok segítséget kaptam tőlük.

Béla nyugállományba vonulása után sem maradt távol a szeretett Apáczaitól. Rendszeresen bejárt az iskolába, nyomon követte az eseményeket, kérhettük véleményét, tanácsait. 36 évi vezetői tapasztalatával, ismereteivel sokat segített. Rendszeresen megjelent rendezvényeinken, szalagavatón, ballagáson, Apáczai napok rendezvényein, halottak napi ünnepségen, érettségi találkozókon. A nyugdíjas találkozókon, kirándulásokon mindig jelen volt. Nagyon értékes munkát végzett az iskolai irattár rendezésével, korszerűsítésével.

Rendszeresen bejárt a könyvtárba, ahol korábbi feljegyzéseiből, jegyzeteiből, irattári dokumentumokból elkészítette az 50 éves jubileumra az összes érettségizett osztály, és valamennyi tanárunk névsorát, az OKTV-ken és egyéb rangos versenyek eredményes diákjaink listáját. Az 50 éves jubileumi évkönyvben az összeállítások elején olvashatjuk: összeállította Bucskó Béla. Igen. Nagyon precízen, garantáltan pontos adatokkal. Munkácsy igazgató úr is sok információ kapott tőle.

Ez év elején amikor Bélától megtudtam, hogy utolsó rokona, öccse is meghalt Szlovákiában, megkérdeztem, hogy kire számíthat, ha szüksége lesz segítségre. Megnyugtatott, hogy van egy orvos unokatestvére, igaz ő Győrben él, de fia Budapesten, vele szoros, mindennapos a kapcsolata, mindenben segíti, ha szüksége lesz rá.

Névnapja idején többször kerestem telefonon, sikertelenül. Ekkor kezdtem gyanakodni, hogy baj lehet. Megnyugodtam, amikor unokaöccse Kapos László telefonon hívott, és elmondta, hogy Béla február végétől kórházban van, jó helyen, remélhetően hamarosan rendbe hozzák. Egykori diákunk, Berkes Zsuzsa doktornő, Béla háziorvosa elintézte, hogy a Mazsihisz Szeretetkórházába kerüljön. Meglátogattam, jó állapotban találtam. Ígérték, hogy még néhány vizsgálat után hazamehet. Mesélt teveiről, hogy még milyen összeállításokat akar elkészíteni a 60 éves jubileumi évkönyv számára. Aztán megint hívogattam, remélve, hogy már otthon van. Elektronikus levéllel megkerestem Kapos Lászlót, hogy hírt kérjek Béláról. Július 7-én a következő választ kaptam: „Kedves Ádám, köszönöm az érdeklődést, de sajnos nem tudok jó hírekkel szolgálni. Állapota rohamosan romlik.”.

Július 17-én Kapos László telefonált, és közölte, hogy Béla – a gondos ápolás ellenére – 13-án délután 2-kor végleg elaludt. Halálának közvetlen oka: infarktus.

A gyászhírről természetesen azonnal telefonon tájékoztattam Munkácsy igazgató urat, így a vele együtt tervezett beteglátogatás már elmaradt.

Most itt vagyunk egy nagyszerű ember, egy rekorder, vezető pedagógus, egy jó barát hamvai előtt, hogy végső búcsút vegyünk tőle.

Bucskó Béla tanár úr!

Kollégáid, barátaid, sok-sok öregdiák nevében ígérem, hogy emlékezünk kedves egyéniségedre, emlékedet sokáig megőrizzük.

Kedves Béla! Igazgató Úr! Isten veled, nyugodj békében!

2015. szeptember 4. (péntek) 14.30, Budapest V. kerület, Váci utcai Szent Mihály templom

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

A mai napon az 1956. október 23. napján kitört forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg

A megemlékezés keretében a 4. óra alatt egy 30 perces rádióműsort hallgattunk meg az osztálytermekben. A színvonalas műsort Borhegyi Péter tanár úr vezetésével a gimnázium 10.B osztályának tanulói készítették és adták elő. A cikkben lévő galéria október 23-ig még frissül.

Kozák András és Almási Balázs elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Alapítvány ösztöndíját

2019. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíjait a Richter Centenáriumi Emléktárban.

Egy nap sztrájk – Stec Kaidi tudósítása a klímasztrájkról

Beszámolót olvashattok a pénteki klímasztrájkról Stec Kaidi Tea tollából.

Mától nem lehet a Meridiánon lájkolni és megosztani

A mai nappal megszüntettük a Meridián oldalaiba beépített, harmadik féltől származó social plug-inek, mint például a Tetszik vagy Megosztás gombok használatát. Döntésünk alapja az Európai Unió Bíróságának 2019. július 29-i döntése, amelynek következtében a Meridiánnak is felelősséget kellene vállalnia a közösségi oldalak esetleges adatkezelési törvénytelenségei miatt.

Üdv, Gólyák!

A Gólyáknak szeretnénk röviden bemutatni a Meridiánt, továbbá egy kis segítséget is akarunk nyújtani ahhoz, hogy eligazodjanak a gimnáziumban.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.