Tízórai | Aktuális témák

Parkosítás


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2013. július 17. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A leendő 9.D osztály eddig elrejtett tehetséget csillogtatta meg 2013. július 10-én, amikor iskolánk tiszainokai táborában végzett parkosítást.

Történt ugyanis, hogy Pálfi Péter 8.D-s diákunk édesapja felajánlott dísznövényeket, fákat az iskolai tábornak. A terepfelmérést tettek követték. Egészen pontosan a megfelelő növények kiválasztása, és leszállítása a helyszínre, amely pont arra a hétre esett, amikor mi tartózkodtunk a táborban.


Parkosítás

Az elültetést megelőző napon telefonon egyeztettünk, akkor még nem sejtve, hogy mi vár ránk. Arra gondoltunk ugyanis gyanútlanul, hogy ebéd után, és a szokásos délutáni tiszai fürdőzés/evezés előtt gyorsan elássuk azt a 30-40 fát, hogy a jövő apáczaisainak már több árnyék jusson, mint nekünk. Gyorsan be is osztottuk magunkat: ki hol fog ásni, ki milyen technikát alkalmaz majd, melyik a jobb, kapával vagy ásóval a kezünkben hanyatt vágódni.

Másnap megérkezett a megbeszélt időre a kisteherautó. Az első gyanús momentum a hátsó ajtó kinyitását követő látvány volt. Az említett járműben nem 30-40, de még csak nem is 100, hanem legalább 300 növény lapult. Csak az elhelyezésük nagyjából 2 órát vett igénybe, és ekkor még nem is volt a kezünkben ásó.

Jóízűen elfogyasztottuk az ebédünket, energiával telve, jókedvűen kezdtünk válogatni az ásók/kapák között. Gondoltuk, nem baj, maximum nem délután, hanem este jutunk le a strandra.


Parkosítás

Az újabb meglepetés akkor érte a lelkes csapatot, amikor az első kapavágást megejtette a puhának, laza szerkezetűnek, jól áshatónak csöppet sem nevezhető talajban. Ha láttak már száraz, porzó agyagot, tudják miről beszélek. Ehhez társult a 34 fok szikrázó napsütéssel.

Kis csapatunk csak ásott és ásott. Délután négy körül nagyjából a növények fele volt a földben. Megtanultuk, hogyan kell jól elásni egy növényt. Ekkor tartottunk egy kis pihenőt. Közben a növényekkel szemeztünk, hátha megmozdulnak. Ám azok a kedves növények csak nem akartak maguktól elültetődni, hiába próbáltuk segítségül hívni a föld szellemét.


Parkosítás

Este így újabb nekifutásra elültettünk még vagy 50-et a röplabdapálya mellé is. Ekkor már rutinosakká váltunk. Az egyik ásta a gödröt, a másik beletette a cserjét, a harmadik betemette, a negyedik megtrágyázta, az ötödik meglocsolta.

Ezt követően is minden második nap locsoltuk, és félve figyeltük, hogy élnek-e még. Vadabb ötletként Mozartot akartunk hallgattatni velük, attól állítólag jobban érzik magukat.

Miután elhagytak a tábort, telefonon érdeklődtünk, hogy vannak, mindegyik jó egészségnek örvend-e. Eddig mindegyik szépen fejlődik az elmondások alapján.

Mindenkinek ajánlom, aki arra jár, gyönyörködjön a lejáró melletti bambuszban, piros rózsákban, díszfákban. No ne csak azért, mert rengeteg erőfeszítés van mögötte a megtervezéstől a leszállításon át az elültetésig, hanem azért is, mert egy élhetőbb, szebb tábort kaptunk, amelyért nagy köszönettel tartozunk a felajánlónak. Talán csak a leendő apáczais generáció diákjai élvezhetik majd igazán a parkosított, árnyékos tábort, de ha a 9.D-ből arra téved véletlenül valaki, akkor majd büszkén mondhatja egy terebélyes fa árnyéka alatt hűsölve: „Ezt én ültettem!”


Parkosítás

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Eredmények Marosvásárhelyről

Egy hete zajlott Marosvásárhelyen a 40. disputa bajnokság.

3. és 4. helyezés a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

2019. november 5-én és 6-án Szegeden a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen 3 fős csapatok fizika, biológia és kémia feladatok révén mérkőztek meg.

A mai napon az 1956. október 23. napján kitört forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg

A megemlékezés keretében a 4. óra alatt egy 30 perces rádióműsort hallgattunk meg az osztálytermekben. A színvonalas műsort Borhegyi Péter tanár úr vezetésével a gimnázium 10.B osztályának tanulói készítették és adták elő. A cikkben lévő galéria október 23-ig még frissül.

Kozák András és Almási Balázs elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Alapítvány ösztöndíját

2019. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíjait a Richter Centenáriumi Emléktárban.

Egy nap sztrájk – Stec Kaidi tudósítása a klímasztrájkról

Beszámolót olvashattok a pénteki klímasztrájkról Stec Kaidi Tea tollából.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.