Tízórai | Aktuális témák

Parkosítás


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2013. július 17. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A leendő 9.D osztály eddig elrejtett tehetséget csillogtatta meg 2013. július 10-én, amikor iskolánk tiszainokai táborában végzett parkosítást.

Történt ugyanis, hogy Pálfi Péter 8.D-s diákunk édesapja felajánlott dísznövényeket, fákat az iskolai tábornak. A terepfelmérést tettek követték. Egészen pontosan a megfelelő növények kiválasztása, és leszállítása a helyszínre, amely pont arra a hétre esett, amikor mi tartózkodtunk a táborban.


Parkosítás

Az elültetést megelőző napon telefonon egyeztettünk, akkor még nem sejtve, hogy mi vár ránk. Arra gondoltunk ugyanis gyanútlanul, hogy ebéd után, és a szokásos délutáni tiszai fürdőzés/evezés előtt gyorsan elássuk azt a 30-40 fát, hogy a jövő apáczaisainak már több árnyék jusson, mint nekünk. Gyorsan be is osztottuk magunkat: ki hol fog ásni, ki milyen technikát alkalmaz majd, melyik a jobb, kapával vagy ásóval a kezünkben hanyatt vágódni.

Másnap megérkezett a megbeszélt időre a kisteherautó. Az első gyanús momentum a hátsó ajtó kinyitását követő látvány volt. Az említett járműben nem 30-40, de még csak nem is 100, hanem legalább 300 növény lapult. Csak az elhelyezésük nagyjából 2 órát vett igénybe, és ekkor még nem is volt a kezünkben ásó.

Jóízűen elfogyasztottuk az ebédünket, energiával telve, jókedvűen kezdtünk válogatni az ásók/kapák között. Gondoltuk, nem baj, maximum nem délután, hanem este jutunk le a strandra.


Parkosítás

Az újabb meglepetés akkor érte a lelkes csapatot, amikor az első kapavágást megejtette a puhának, laza szerkezetűnek, jól áshatónak csöppet sem nevezhető talajban. Ha láttak már száraz, porzó agyagot, tudják miről beszélek. Ehhez társult a 34 fok szikrázó napsütéssel.

Kis csapatunk csak ásott és ásott. Délután négy körül nagyjából a növények fele volt a földben. Megtanultuk, hogyan kell jól elásni egy növényt. Ekkor tartottunk egy kis pihenőt. Közben a növényekkel szemeztünk, hátha megmozdulnak. Ám azok a kedves növények csak nem akartak maguktól elültetődni, hiába próbáltuk segítségül hívni a föld szellemét.


Parkosítás

Este így újabb nekifutásra elültettünk még vagy 50-et a röplabdapálya mellé is. Ekkor már rutinosakká váltunk. Az egyik ásta a gödröt, a másik beletette a cserjét, a harmadik betemette, a negyedik megtrágyázta, az ötödik meglocsolta.

Ezt követően is minden második nap locsoltuk, és félve figyeltük, hogy élnek-e még. Vadabb ötletként Mozartot akartunk hallgattatni velük, attól állítólag jobban érzik magukat.

Miután elhagytak a tábort, telefonon érdeklődtünk, hogy vannak, mindegyik jó egészségnek örvend-e. Eddig mindegyik szépen fejlődik az elmondások alapján.

Mindenkinek ajánlom, aki arra jár, gyönyörködjön a lejáró melletti bambuszban, piros rózsákban, díszfákban. No ne csak azért, mert rengeteg erőfeszítés van mögötte a megtervezéstől a leszállításon át az elültetésig, hanem azért is, mert egy élhetőbb, szebb tábort kaptunk, amelyért nagy köszönettel tartozunk a felajánlónak. Talán csak a leendő apáczais generáció diákjai élvezhetik majd igazán a parkosított, árnyékos tábort, de ha a 9.D-ből arra téved véletlenül valaki, akkor majd büszkén mondhatja egy terebélyes fa árnyéka alatt hűsölve: „Ezt én ültettem!”


Parkosítás

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Arany a Dürer Versenyen

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny, ahonnan aranyat hozott a Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata.

Szalagavató bál 2020

Képek szöveg nélkül.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredménye

Elérhetők az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredményei.

Ilyen volt 2019 második fele

Képekben 2019 őszi féléve.

Ilyen volt 2019 első fele

Képekben 2019 tavaszi féléve.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.