Tízórai | Aktuális témák

Tájékoztató a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjról és előzetes felmérés a hazai verseny iránti érdeklődésről
A cikk linkje:
2012. március 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A Magyar Víziközmű Szövetség, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Global Water Partnership (GWP) Magyarország Alapítvány, a Magyar Hidrológia Társaság (MHT) előzetes felmérést készít, arról, hogy az Apáczaiban tanuló fiatalok részt vennének-e a magyarországi Ifjúsági Vízdíj versenyen.

A Díj

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. A Díj a nagy hagyományokkal rendelkező, vizes Nobel-díjként is emlegetett, „felnőtt” Stockholmi Víz Díjhoz (Stockholm Water Prize) kötődik, átadása ma már a Stockholmi Vízhét nagyra értékelt eseménye. Védnöke a svéd koronahercegnő, Viktória, ő adja át a díjat és találkozik a döntő résztvevőivel.

Világszerte több ezer, 15-20 év közötti, középiskolai tanulmányokat folytató fiatal vesz részt évente ebben a szakmai vetélkedőben, mely a víz, illetve a környezet védelmének, a tudatosság felkeltésének kiváló eszköze. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos, vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos társadalmi, vagy műszaki jelentőségűek.

Az SJWP átadását természetesen megelőzi a részt vevő országokban (2011-ben 30 ország, a környezők közül Ausztria, Ukrajna és Szlovákia vett részt a versenyben) rendezett nemzeti verseny, melyek győztesei indulnak az 5000 dollárral és egy szoborral díjazott elismerésért. A zsűri által másodiknak rangsorolt pályamű is dicséretben részesül. A döntő, melyen egy maximum háromfős csapat képviselheti a nemzeti pályaművet, a Stockholmi Nemzetközi Vízhéten zajlik le. A verseny nyelve angol.

A maximum 20 oldalas pályaműnek az élet minőségének javulását kell elősegítenie vízminőség-javítás, vízkészlet gazdálkodás, vízvédelem, víz- és szennyvíz kezelés, de akár oktatás vagy a víz társadalmi vonatkozásainak bemutatásával.

A pályaműnek kutatási megközelítést kell alkalmaznia, tudományosan elfogadott vizsgálati módszerekkel, kísérletekkel, monitoringgal, és az eredmények bemutatásával, beleértve statisztikai elemzést is. Elméleti és gyakorlati eredmények egyaránt szerepelhetnek a pályázatban. A versenyző(k)nek munkájukat egy rövid bemutatón keresztül is (pl. poszterrel) ismertetniük kell.

További részletek a www.siwi.org/stockholmjuniorwaterprize honlapon találhatók.

A magyarországi verseny lehetősége

A Global Water Partnership (GWP) Magyarország Alapítvány, a Magyar Hidrológia Társaság (MHT) és a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatása mellett megfontolandónak tartja a hazai verseny megrendezésének gondolatát és jelenleg további partner(eke)t, szponzorokat keres a vállalkozáshoz.

A verseny célcsoportja a középiskolás korosztály, mely azonos az MHT Sajó Elemér pályázatának célcsoportjával. A SJWP azonban angol nyelvű megmérettetés, ezért a hazai versenyt is angol nyelven célszerű megtartani. A verseny ily módon ösztönzően hat a résztvevők szakmai angol tudásának fejlesztésére is.

Magyarországnak legkorábban a 2012-2013-as versenyben, vagyis a következő tanévben, való részvételre van esélye, az előírásnak megfelelő, szeptember-májusi versenyidőszak miatt. A SIWI, előzetes érdeklődésünkre adott válasza alapján, örömmel venné hazánk csatlakozását.

Fentiek alapján, előzetes felmérés jelleggel kérjük az érdekelteket, beleértve a Sajó Elemér pályázaton már indult és a feltételeknek (korhatár, középiskolai státusz) megfelelő fiatalokat is, hogy jelezzék feltételes részvételi szándékukat a Magyar Hidrológiai Társaság titkárságán ugyintezo@hidrologia.hu 2012. április 15-éig.

Támogató szervezetek:
Global Water Partnership Magyarország
Magyar Hidrológiai Társaság
Magyar Víziközmű Szövetség
Vidékfejlesztési Minisztérium

Csete Nikolett
Magyar Víziközmű Szövetség
Hungarian Water Utility Association
1051 Budapest, Sas utca 25.
csete.nikolett@maviz.org
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.