Tízórai | Aktuális témák

Tájékoztató a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjról és előzetes felmérés a hazai verseny iránti érdeklődésről


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2012. március 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A Magyar Víziközmű Szövetség, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Global Water Partnership (GWP) Magyarország Alapítvány, a Magyar Hidrológia Társaság (MHT) előzetes felmérést készít, arról, hogy az Apáczaiban tanuló fiatalok részt vennének-e a magyarországi Ifjúsági Vízdíj versenyen.

A Díj

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. A Díj a nagy hagyományokkal rendelkező, vizes Nobel-díjként is emlegetett, „felnőtt” Stockholmi Víz Díjhoz (Stockholm Water Prize) kötődik, átadása ma már a Stockholmi Vízhét nagyra értékelt eseménye. Védnöke a svéd koronahercegnő, Viktória, ő adja át a díjat és találkozik a döntő résztvevőivel.

Világszerte több ezer, 15-20 év közötti, középiskolai tanulmányokat folytató fiatal vesz részt évente ebben a szakmai vetélkedőben, mely a víz, illetve a környezet védelmének, a tudatosság felkeltésének kiváló eszköze. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos, vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos társadalmi, vagy műszaki jelentőségűek.

Az SJWP átadását természetesen megelőzi a részt vevő országokban (2011-ben 30 ország, a környezők közül Ausztria, Ukrajna és Szlovákia vett részt a versenyben) rendezett nemzeti verseny, melyek győztesei indulnak az 5000 dollárral és egy szoborral díjazott elismerésért. A zsűri által másodiknak rangsorolt pályamű is dicséretben részesül. A döntő, melyen egy maximum háromfős csapat képviselheti a nemzeti pályaművet, a Stockholmi Nemzetközi Vízhéten zajlik le. A verseny nyelve angol.

A maximum 20 oldalas pályaműnek az élet minőségének javulását kell elősegítenie vízminőség-javítás, vízkészlet gazdálkodás, vízvédelem, víz- és szennyvíz kezelés, de akár oktatás vagy a víz társadalmi vonatkozásainak bemutatásával.

A pályaműnek kutatási megközelítést kell alkalmaznia, tudományosan elfogadott vizsgálati módszerekkel, kísérletekkel, monitoringgal, és az eredmények bemutatásával, beleértve statisztikai elemzést is. Elméleti és gyakorlati eredmények egyaránt szerepelhetnek a pályázatban. A versenyző(k)nek munkájukat egy rövid bemutatón keresztül is (pl. poszterrel) ismertetniük kell.

További részletek a www.siwi.org/stockholmjuniorwaterprize honlapon találhatók.

A magyarországi verseny lehetősége

A Global Water Partnership (GWP) Magyarország Alapítvány, a Magyar Hidrológia Társaság (MHT) és a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatása mellett megfontolandónak tartja a hazai verseny megrendezésének gondolatát és jelenleg további partner(eke)t, szponzorokat keres a vállalkozáshoz.

A verseny célcsoportja a középiskolás korosztály, mely azonos az MHT Sajó Elemér pályázatának célcsoportjával. A SJWP azonban angol nyelvű megmérettetés, ezért a hazai versenyt is angol nyelven célszerű megtartani. A verseny ily módon ösztönzően hat a résztvevők szakmai angol tudásának fejlesztésére is.

Magyarországnak legkorábban a 2012-2013-as versenyben, vagyis a következő tanévben, való részvételre van esélye, az előírásnak megfelelő, szeptember-májusi versenyidőszak miatt. A SIWI, előzetes érdeklődésünkre adott válasza alapján, örömmel venné hazánk csatlakozását.

Fentiek alapján, előzetes felmérés jelleggel kérjük az érdekelteket, beleértve a Sajó Elemér pályázaton már indult és a feltételeknek (korhatár, középiskolai státusz) megfelelő fiatalokat is, hogy jelezzék feltételes részvételi szándékukat a Magyar Hidrológiai Társaság titkárságán ugyintezo@hidrologia.hu 2012. április 15-éig.

Támogató szervezetek:
Global Water Partnership Magyarország
Magyar Hidrológiai Társaság
Magyar Víziközmű Szövetség
Vidékfejlesztési Minisztérium

Csete Nikolett
Magyar Víziközmű Szövetség
Hungarian Water Utility Association
1051 Budapest, Sas utca 25.
csete.nikolett@maviz.org

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Arany a Dürer Versenyen

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny, ahonnan aranyat hozott a Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata.

Szalagavató bál 2020

Képek szöveg nélkül.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredménye

Elérhetők az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredményei.

Ilyen volt 2019 második fele

Képekben 2019 őszi féléve.

Ilyen volt 2019 első fele

Képekben 2019 tavaszi féléve.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.