Tízórai | Aktuális témák

Tájékoztató a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjról és előzetes felmérés a hazai verseny iránti érdeklődésről


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2012. március 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A Magyar Víziközmű Szövetség, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Global Water Partnership (GWP) Magyarország Alapítvány, a Magyar Hidrológia Társaság (MHT) előzetes felmérést készít, arról, hogy az Apáczaiban tanuló fiatalok részt vennének-e a magyarországi Ifjúsági Vízdíj versenyen.

A Díj

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. A Díj a nagy hagyományokkal rendelkező, vizes Nobel-díjként is emlegetett, „felnőtt” Stockholmi Víz Díjhoz (Stockholm Water Prize) kötődik, átadása ma már a Stockholmi Vízhét nagyra értékelt eseménye. Védnöke a svéd koronahercegnő, Viktória, ő adja át a díjat és találkozik a döntő résztvevőivel.

Világszerte több ezer, 15-20 év közötti, középiskolai tanulmányokat folytató fiatal vesz részt évente ebben a szakmai vetélkedőben, mely a víz, illetve a környezet védelmének, a tudatosság felkeltésének kiváló eszköze. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos, vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos társadalmi, vagy műszaki jelentőségűek.

Az SJWP átadását természetesen megelőzi a részt vevő országokban (2011-ben 30 ország, a környezők közül Ausztria, Ukrajna és Szlovákia vett részt a versenyben) rendezett nemzeti verseny, melyek győztesei indulnak az 5000 dollárral és egy szoborral díjazott elismerésért. A zsűri által másodiknak rangsorolt pályamű is dicséretben részesül. A döntő, melyen egy maximum háromfős csapat képviselheti a nemzeti pályaművet, a Stockholmi Nemzetközi Vízhéten zajlik le. A verseny nyelve angol.

A maximum 20 oldalas pályaműnek az élet minőségének javulását kell elősegítenie vízminőség-javítás, vízkészlet gazdálkodás, vízvédelem, víz- és szennyvíz kezelés, de akár oktatás vagy a víz társadalmi vonatkozásainak bemutatásával.

A pályaműnek kutatási megközelítést kell alkalmaznia, tudományosan elfogadott vizsgálati módszerekkel, kísérletekkel, monitoringgal, és az eredmények bemutatásával, beleértve statisztikai elemzést is. Elméleti és gyakorlati eredmények egyaránt szerepelhetnek a pályázatban. A versenyző(k)nek munkájukat egy rövid bemutatón keresztül is (pl. poszterrel) ismertetniük kell.

További részletek a www.siwi.org/stockholmjuniorwaterprize honlapon találhatók.

A magyarországi verseny lehetősége

A Global Water Partnership (GWP) Magyarország Alapítvány, a Magyar Hidrológia Társaság (MHT) és a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatása mellett megfontolandónak tartja a hazai verseny megrendezésének gondolatát és jelenleg további partner(eke)t, szponzorokat keres a vállalkozáshoz.

A verseny célcsoportja a középiskolás korosztály, mely azonos az MHT Sajó Elemér pályázatának célcsoportjával. A SJWP azonban angol nyelvű megmérettetés, ezért a hazai versenyt is angol nyelven célszerű megtartani. A verseny ily módon ösztönzően hat a résztvevők szakmai angol tudásának fejlesztésére is.

Magyarországnak legkorábban a 2012-2013-as versenyben, vagyis a következő tanévben, való részvételre van esélye, az előírásnak megfelelő, szeptember-májusi versenyidőszak miatt. A SIWI, előzetes érdeklődésünkre adott válasza alapján, örömmel venné hazánk csatlakozását.

Fentiek alapján, előzetes felmérés jelleggel kérjük az érdekelteket, beleértve a Sajó Elemér pályázaton már indult és a feltételeknek (korhatár, középiskolai státusz) megfelelő fiatalokat is, hogy jelezzék feltételes részvételi szándékukat a Magyar Hidrológiai Társaság titkárságán ugyintezo@hidrologia.hu 2012. április 15-éig.

Támogató szervezetek:
Global Water Partnership Magyarország
Magyar Hidrológiai Társaság
Magyar Víziközmű Szövetség
Vidékfejlesztési Minisztérium

Csete Nikolett
Magyar Víziközmű Szövetség
Hungarian Water Utility Association
1051 Budapest, Sas utca 25.
csete.nikolett@maviz.org
A legfrissebb cikkek a rovatban

„Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam” avagy A végzős évfolyam idei díjazottjai

Szép hagyománya iskolánknak, hogy a ballagási ünnepségen kerülnek átadásra a végzősök díjai. Az ünnepség idén ugyan elmaradt, de természetesen a díjak ugyanúgy kiosztásra kerülnek.

Ballagás 2020

Bár idén a ballagás a hagyományos formájában elmaradt, de úgy gondoltuk, az ünnepséget elvisszük az otthonaitokba.

Érettségik, tanévnaptár-változások, ballagás

Az igazgató úr tájékoztatója olvasható az érettségiről, az előrehozott vizsgákról, a tanévnaptár változásairól és a ballagásról.

Leköszönt az ID

Földi Teodor nyílt levélben köszöni meg azt az egy évet, amit az ID élén tölthetett. Márciusban lejárt a mandátuma. Az új elnök Csiszár Dóra.

Készítsetek flash mobot egymástól távol!

Az igazgató úr pénteki videoüzenetében felvetett flash mob-versenyének kiírása.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.