Tízórai | Aktuális témák

Önkéntes munka a Budai Tájvédelmi Körzetben


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2010. április 15. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Március 25-én egy kisebb csapattal Pilisszentivánra utaztunk, ahol már vártak bennünket a Pilisi Tájvédelmi körzet képviselői. Rövid munkavédelmi oktatás és adminisztráció után elindultunk a hegyekbe, ahol aznap dolgoznunk kellett. Csaknem egy órai hegymászás után érkeztünk meg a terepre. Útközben kísérőink meséltek a hegységről, megnéztünk néhány, már virágzó növényt, és élveztük a napsütést.

A munkánk sokrétű volt, de többnyire a korábban kivágott feketefenyők maradékait takarítottuk el, illetve építettünk belőle gátakat, hogy megfogják a lezúduló esővizet, illetve járművekkel ne lehessen bemenni a területre. Néhányan hatalmas ágvágókkal irtották a kisebb fenyőket. Mint megtudtuk, ezek a fenyők nem őshonosak itt, az 1800-as években telepítették be őket, mert addigra az eredeti erdőt kivágták, a növényzetet lelegeltették. Mivel ez nem az eredeti termőhelye a fenyőknek, ezért jelentős területen pusztulni kezdtek. A fenyőállományok őshonos erdőkké történő átalakításának többletköltségeit Európai Uniós forrásokból fedezik. Azokon a területeken, ahol már betelepült a hazai lombos növényzet, ott megkezdődött a fenyők óvatos eltávolítása.


Képgaléria

A kellemes időben végzett látványos, de nem túl megerőltető munka után visszasétáltunk Pilisszentivánra, de útközben még kisétálhattunk egy hegygerincen, ahonnan gyönyörű kilátásban gyönyörködhettünk, megnéztük a virágzó kökörcsineket, illetve az itt őshonos és nagyon védett Pilis len egy-két (éppen éledező) példányát.


A sárga-barna részen dolgoztunk
Forrás: http://www.szenas.hu/terkep.htm

Minden résztvevő diák nagyon rendesen dolgozott, dicséret illeti őket a végzett munkáért.

Nagyon szép fotók láthatók a következő honlapon:
http://www.szenas.hu/galeria.htm

Sparingné Köves Ildikó

Kapcsolódó linkek

Szénások internetes oldala

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Arany a Dürer Versenyen

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny, ahonnan aranyat hozott a Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata.

Szalagavató bál 2020

Képek szöveg nélkül.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredménye

Elérhetők az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny eredményei.

Ilyen volt 2019 második fele

Képekben 2019 őszi féléve.

Ilyen volt 2019 első fele

Képekben 2019 tavaszi féléve.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.