Tízórai | Aktuális témák

Önkéntes munka a Budai Tájvédelmi Körzetben


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2010. április 15. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Március 25-én egy kisebb csapattal Pilisszentivánra utaztunk, ahol már vártak bennünket a Pilisi Tájvédelmi körzet képviselői. Rövid munkavédelmi oktatás és adminisztráció után elindultunk a hegyekbe, ahol aznap dolgoznunk kellett. Csaknem egy órai hegymászás után érkeztünk meg a terepre. Útközben kísérőink meséltek a hegységről, megnéztünk néhány, már virágzó növényt, és élveztük a napsütést.

A munkánk sokrétű volt, de többnyire a korábban kivágott feketefenyők maradékait takarítottuk el, illetve építettünk belőle gátakat, hogy megfogják a lezúduló esővizet, illetve járművekkel ne lehessen bemenni a területre. Néhányan hatalmas ágvágókkal irtották a kisebb fenyőket. Mint megtudtuk, ezek a fenyők nem őshonosak itt, az 1800-as években telepítették be őket, mert addigra az eredeti erdőt kivágták, a növényzetet lelegeltették. Mivel ez nem az eredeti termőhelye a fenyőknek, ezért jelentős területen pusztulni kezdtek. A fenyőállományok őshonos erdőkké történő átalakításának többletköltségeit Európai Uniós forrásokból fedezik. Azokon a területeken, ahol már betelepült a hazai lombos növényzet, ott megkezdődött a fenyők óvatos eltávolítása.


Képgaléria

A kellemes időben végzett látványos, de nem túl megerőltető munka után visszasétáltunk Pilisszentivánra, de útközben még kisétálhattunk egy hegygerincen, ahonnan gyönyörű kilátásban gyönyörködhettünk, megnéztük a virágzó kökörcsineket, illetve az itt őshonos és nagyon védett Pilis len egy-két (éppen éledező) példányát.


A sárga-barna részen dolgoztunk
Forrás: http://www.szenas.hu/terkep.htm

Minden résztvevő diák nagyon rendesen dolgozott, dicséret illeti őket a végzett munkáért.

Nagyon szép fotók láthatók a következő honlapon:
http://www.szenas.hu/galeria.htm

Sparingné Köves Ildikó

Kapcsolódó linkek

Szénások internetes oldala

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Eredmények Marosvásárhelyről

Egy hete zajlott Marosvásárhelyen a 40. disputa bajnokság.

3. és 4. helyezés a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

2019. november 5-én és 6-án Szegeden a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen 3 fős csapatok fizika, biológia és kémia feladatok révén mérkőztek meg.

A mai napon az 1956. október 23. napján kitört forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg

A megemlékezés keretében a 4. óra alatt egy 30 perces rádióműsort hallgattunk meg az osztálytermekben. A színvonalas műsort Borhegyi Péter tanár úr vezetésével a gimnázium 10.B osztályának tanulói készítették és adták elő. A cikkben lévő galéria október 23-ig még frissül.

Kozák András és Almási Balázs elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Alapítvány ösztöndíját

2019. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíjait a Richter Centenáriumi Emléktárban.

Egy nap sztrájk – Stec Kaidi tudósítása a klímasztrájkról

Beszámolót olvashattok a pénteki klímasztrájkról Stec Kaidi Tea tollából.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.