Tízórai | Aktuális témák

Önkéntes munka a Budai Tájvédelmi Körzetben


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2010. április 15. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Március 25-én egy kisebb csapattal Pilisszentivánra utaztunk, ahol már vártak bennünket a Pilisi Tájvédelmi körzet képviselői. Rövid munkavédelmi oktatás és adminisztráció után elindultunk a hegyekbe, ahol aznap dolgoznunk kellett. Csaknem egy órai hegymászás után érkeztünk meg a terepre. Útközben kísérőink meséltek a hegységről, megnéztünk néhány, már virágzó növényt, és élveztük a napsütést.

A munkánk sokrétű volt, de többnyire a korábban kivágott feketefenyők maradékait takarítottuk el, illetve építettünk belőle gátakat, hogy megfogják a lezúduló esővizet, illetve járművekkel ne lehessen bemenni a területre. Néhányan hatalmas ágvágókkal irtották a kisebb fenyőket. Mint megtudtuk, ezek a fenyők nem őshonosak itt, az 1800-as években telepítették be őket, mert addigra az eredeti erdőt kivágták, a növényzetet lelegeltették. Mivel ez nem az eredeti termőhelye a fenyőknek, ezért jelentős területen pusztulni kezdtek. A fenyőállományok őshonos erdőkké történő átalakításának többletköltségeit Európai Uniós forrásokból fedezik. Azokon a területeken, ahol már betelepült a hazai lombos növényzet, ott megkezdődött a fenyők óvatos eltávolítása.


Képgaléria

A kellemes időben végzett látványos, de nem túl megerőltető munka után visszasétáltunk Pilisszentivánra, de útközben még kisétálhattunk egy hegygerincen, ahonnan gyönyörű kilátásban gyönyörködhettünk, megnéztük a virágzó kökörcsineket, illetve az itt őshonos és nagyon védett Pilis len egy-két (éppen éledező) példányát.


A sárga-barna részen dolgoztunk
Forrás: http://www.szenas.hu/terkep.htm

Minden résztvevő diák nagyon rendesen dolgozott, dicséret illeti őket a végzett munkáért.

Nagyon szép fotók láthatók a következő honlapon:
http://www.szenas.hu/galeria.htm

Sparingné Köves Ildikó

Kapcsolódó linkek

Szénások internetes oldala
A legfrissebb cikkek a rovatban

„Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam” avagy A végzős évfolyam idei díjazottjai

Szép hagyománya iskolánknak, hogy a ballagási ünnepségen kerülnek átadásra a végzősök díjai. Az ünnepség idén ugyan elmaradt, de természetesen a díjak ugyanúgy kiosztásra kerülnek.

Ballagás 2020

Bár idén a ballagás a hagyományos formájában elmaradt, de úgy gondoltuk, az ünnepséget elvisszük az otthonaitokba.

Érettségik, tanévnaptár-változások, ballagás

Az igazgató úr tájékoztatója olvasható az érettségiről, az előrehozott vizsgákról, a tanévnaptár változásairól és a ballagásról.

Leköszönt az ID

Földi Teodor nyílt levélben köszöni meg azt az egy évet, amit az ID élén tölthetett. Márciusban lejárt a mandátuma. Az új elnök Csiszár Dóra.

Készítsetek flash mobot egymástól távol!

Az igazgató úr pénteki videoüzenetében felvetett flash mob-versenyének kiírása.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.