Tízórai | Aktuális témák

Önkéntes munka a Budai Tájvédelmi Körzetben
A cikk linkje:
2010. április 15. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Március 25-én egy kisebb csapattal Pilisszentivánra utaztunk, ahol már vártak bennünket a Pilisi Tájvédelmi körzet képviselői. Rövid munkavédelmi oktatás és adminisztráció után elindultunk a hegyekbe, ahol aznap dolgoznunk kellett. Csaknem egy órai hegymászás után érkeztünk meg a terepre. Útközben kísérőink meséltek a hegységről, megnéztünk néhány, már virágzó növényt, és élveztük a napsütést.

A munkánk sokrétű volt, de többnyire a korábban kivágott feketefenyők maradékait takarítottuk el, illetve építettünk belőle gátakat, hogy megfogják a lezúduló esővizet, illetve járművekkel ne lehessen bemenni a területre. Néhányan hatalmas ágvágókkal irtották a kisebb fenyőket. Mint megtudtuk, ezek a fenyők nem őshonosak itt, az 1800-as években telepítették be őket, mert addigra az eredeti erdőt kivágták, a növényzetet lelegeltették. Mivel ez nem az eredeti termőhelye a fenyőknek, ezért jelentős területen pusztulni kezdtek. A fenyőállományok őshonos erdőkké történő átalakításának többletköltségeit Európai Uniós forrásokból fedezik. Azokon a területeken, ahol már betelepült a hazai lombos növényzet, ott megkezdődött a fenyők óvatos eltávolítása.


Képgaléria

A kellemes időben végzett látványos, de nem túl megerőltető munka után visszasétáltunk Pilisszentivánra, de útközben még kisétálhattunk egy hegygerincen, ahonnan gyönyörű kilátásban gyönyörködhettünk, megnéztük a virágzó kökörcsineket, illetve az itt őshonos és nagyon védett Pilis len egy-két (éppen éledező) példányát.


A sárga-barna részen dolgoztunk
Forrás: http://www.szenas.hu/terkep.htm

Minden résztvevő diák nagyon rendesen dolgozott, dicséret illeti őket a végzett munkáért.

Nagyon szép fotók láthatók a következő honlapon:
http://www.szenas.hu/galeria.htm

Sparingné Köves Ildikó

Kapcsolódó linkek

Szénások internetes oldala
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bronz a világűrből

Kozák András bronzérmet hozott a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról. Andrásnak ez már a második olimpiai bronzérme ezen a nyáron.

Beszámoló az idei sporttáborról (tanári szemmel)

Idén 9. alkalommal szerveztünk sporttábort Tiszainokán Illés Vanda kolléganőmmel. 38 diákkal utaztunk le a Tisza partjára. A társaságban voltak „kicsik” és „nagyok”, öregdiákok. Voltak első „inokázók” és már rutinos sporttáborozók.

Beszámoló az Álarc mögött tehetséggondozó programról

Az „Álarc mögött” élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program célja az volt, hogy olyan tehetséges diákokat fejlesszünk, akik a korábbi években már foglalkoztak szín- és/vagy táncművészettel.

Lovagtábor

Május második hetében zajlott a nyolcadikosoknak szervezett erdei iskola, ahol az évfolyamunk jobban összekovácsolódhatott, illetve középkori témakörű feladatokat végeztünk el. Ilyen volt például a lányoknak a ruhavarrás és a fiúknak a batyukészítés (amiket teljesen saját kezűleg, korhűen készítettünk el), a fakardozások és egy lovagkori előadás, ahol megismerkedhettünk a középkori lovagi fegyverzettel.

Gyermeknap

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie.” – írta William Blake majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.