A Tünet | MERIDIÁN

Ajánló | Színház

A Tünet
A cikk linkje:
2010. február 25. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A Tünet Együttes egy tánccsoport. A helyzet azért nem ilyen egyszerű, mivel nem csak simán egy társaság, amelynek tagjai zenére mozognak, sokkal inkább „mozgásművészeknek” lehetne nevezni őket. Ennek jelentése igen árnyalt, nehezen körülírható, figyelembe véve azt a tényt, hogy nagyon sok féle mozgás valami meglepő, szervezett keveredéséből alakul ki az, amit ők előadnak.

Kezdjük az elején: február 10-e, szerda. A hatodik és hetedik órára vártuk őket a 9.A-ba izgalommal, kételkedéssel, kíváncsisággal… Egyszer csak megjelent négy ember, közülük kettő, Dani és Tamara, elkezdtek megszervezni valamit. Két csoportra osztottak bennünket, majd mind a két csapatból választottunk egy-egy embert, akik kiálltak középre, majd szépen sorban az adott csoport összes tagja kezet fogott a választott társukkal. Következő lépésként a kiválasztott emberek becsukták a szemüket, és a csapattársaival ismét kezet fogott, más sorrendben. A feladatuk az volt, hogy ki kellett találniuk, épp kivel fognak kezet. Akit eltaláltak, annak az egyik oldalra, akit nem, annak a másikra kellett állnia. A végén tisztán látszott, hogy melyik csapat a győztes. Sok hasonló, a fantáziát megmozgató feladattal szórakoztatott minket a következő 60 percben a Tünet. Mint említettem, két órán voltak benn nálunk, a második órában beszélgettünk, kérdezgettünk a munkájukról, a feladatok értelméről, lényegéről.


Képgaléria

Következő találkozásunk a csapatukkal, február 13., szombat, MU Színház. Egyik előadásukat néztük meg, melynek címe: Karc. A honlapjukon szereplő leírás szerint:

„Mi is látjuk, hogy zajos, folyton rohanós, harsány, sokszor durva. És mégis milyen magányos, tele falakkal, lehúzott rolókkal. Rideg arcú, mégis kiszolgáltatott. Kirakatai csillognak. Karja, arca máshol; vágya bent, élte kint. Fejen állunk, ránézünk, nevetünk.”

Ez egy igen kifejező leírása a darabnak, ilyen kusza, de érthető. A darab utáni beszélgetésből a színészekkel kiderült, hogy a darab ihletője a rohanó világ, a zajszennyezés, a kialakult politikai helyzet és ehhez hasonló XXI. századi problémák. Ezeket alapul véve, minden tagnak fel kellett vennie hangokat a mindennapi életéből. Ezek felhasználásával készültek a hanghatások. Az előadás jelenetei sokszor az emberi kommunikáció problémáira világítanak rá. A Tünet egy érdekes világba kalauzol el, melyben a mozgás sokkal többet jelent. Csak ajánlani tudom mindenkinek bármelyik előadásukat! Keressétek őket a www.tunetegyuttes.hu oldalon, vagy a Facebookon!

Berky Dénes

Kapcsolódó linkek

A Tünet Együttes oldala
A Tünet Együttes a Facebookon
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.