Ajánló | Színház

Brecht: A szecsuáni jólélek – diákoknak féláron


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2007. január 24. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A Jászai Mari Színház sajtóreferenseként örömteli eseményt ajánlok szíves figyelmedbe. A tatabányai Jászai Mari Színház előadását – Brecht: A szecsuáni jólélek című zenés drámát – a Thália Színház jóvoltából a budapesti közönség is láthatja (rendező: Novák Eszter, főszereplő: Tóth Ildikó).

A szecsuáni jólélek premierje a Thália Színházban február 1-jén 19 órakor lesz, a további előadások februárban: 2-a, 3-a és 4-e.

A diákok kiemelten fontos közönségrétegünk. Biztos vagyok benne (tanári tapasztalatom okán is), hogy Brechttel, a brechti világgal való találkozásotokat meghatározó élménnyé teheti előadásunk.


A szecsuáni jólélek

Az invitáció lényegi pontja azonban – tudom jól – a jegyek ára: diákcsoportoknak kimagasló kedvezményt biztosít a Thália Színház: 10 (vagy több) fős csoportok 50 %-os engedménnyel vásárolhattok jegyeket erre az előadásra.

Jelentkezéseteket a Thália Színház következő elérhetőségein várjuk:
Cím: 1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.
Jegyértékesítés: 06/1 311-0635, 06/ 1 311-1874;
Jegyrendelés: szervezes@thalia.hu
A pénztár nyitva tartása: hétfő-péntek: 10.00 – 18.00; hétvégén, illetve ünnepnapokon: 14.00 – előadáskezdésig. Jegyelővétel a pénztárban: 18.00 óráig; jegypénztár telefon: 06/1 331-0500.

A színházak általában akkor szokták eljátszani ezt a darabot, ha nem jó a világ (mint mindig), és van a színháznál egy csodálatosan nagy színésznő. Esetünkben a második feltétel is adott – Tóth Ildikóval, aki az egész ország kedves színésznője, hisz olyan filmek főszerepeinek sorát játszotta már el, mint a Jadviga párnája vagy az Oscar-díjas Szabó István rendezte Rokonok.

A szecsuáni jólélek nagyon sokszínű darab. Úgy kezdődik, mint egy népmese, sokszor meg olyan, mint egy kabaré, azután elindul egy kegyetlenül szép szerelmi történet, de mielőtt észbe kapnánk, már úgy sodor magával, mint egy krimi. Mágikus színház, vad színekkel, bizarr zenével, szívbemarkoló, erős érzelmekkel. A világ egyik legszebb és legnépszerűbb színdarabja.

Régen láthattunk ennyi kiváló színészt egy színpadon! Tóth Ildikó mellett itt van velünk Takács Kati, Margitai Ági, Egyed Attila, Derzsi János és még sok régi jó ismerős. Fotókat és további részleteket az előadásról itt találtok: www.jaszaimariszinhaz.hu.

Szinopszis:
Istenek érkeznek Szecsuánba, akik azért jöttek, mert már a boldog mennyországba is eljutott a hír, hogy ronda lett itt lent a világ és igazságtalan. Az istenek elhatározzák, hogy nem pusztítják el a földet vízözönnel, ha találnak benne jóembereket – csakhogy nem találnak. Végre rálelnek egy lányra, Sen Tére, aki mellesleg abból él, hogy eladja magát. Sen Te befogadja őket, az istenek pedig gazdagon megjutalmazzák. Pénzt adnak neki, és megparancsolják – legyen mindig jó – legyen jó és boldog.

Idáig tart a mese, és itt kezdődik a nagyon mai történet a lányról, aki vállalkozásba fog, vásárol egy trafikot. De pillanatok alatt megrohanják a hitelezők, szomszédok, a „jóbarátok”. Sen Te engedelmeskedik az isteni parancsnak, megpróbál emberhez méltóan és szeretetben élni – rizst oszt a szegényeknek, befogadja a hajléktalanokat. De egyre többen kapaszkodnak rá, kihasználják, kifosztják, és senki nem köszön meg semmit, csak szidják, miért ilyen ostoba, mit jóságoskodik (vagyis hogy másnak miért ad, miért nem mindent csak „nekünk”). Sen Te a tönk szélére jutott.

És akkor egyszer csak bejön egy férfi a trafikba. Azt mondja, ő Sen Te nagybátyja. Kidobja az ingyenélőket, és könyörtelen üzletember módjára elrendezi a bolt ügyeit. Sen Te azonban eltűnt. Hol van Sen Te?

De hol van Sen Te!?

A tatabányai Jászai Mari Színház és a Thália Színház közös produkciója
Rendező: Novák Eszter (Jászai-díjas)

Szereposztás:
Sen Te-Sui Ta: Tóth Ildikó
Isten / Idős hölgy / Nagypapa / Jang asszony: Margitai Ági
Isten / Sin asszony: Takács Kati
Sógornő / Ember: Gecse Noémi
Isten / Asszony: M. Simon Andrea
Vang, vízárus: Derzsi János
Szun, pilóta: Horváth Virgil
Isten/ Rendőr / Fivér / Su Fu, borbély: Egyed Attila
Isten / munkanélküli / Mi Csü, háztulajdonosnő: Honti György
Isten / Lin To, asztalos / Fiú: Chován Gábor
Ember / Unokaöcs / Bonc / Rendőr: Szabó Zola
Isten / Férfi: Kátai István
Továbbá: Niklai Judit, Váradi Gergely, Bukowski Márk

Díszlet: Valcz Gábor
Jelmez: Őry Katalin
Dramaturg: Kárpáti Péter
Zenei vezető: Lázár Zsigmond

Zenészek:
Farkas Rózsa – cimbalom
Nehre Daniela/Györe Csilla – ütős hangszerek
Rucek Réka – zongora
Varga Borbála – szaxofon

Remélem, felkeltettem érdeklődéseteket! Szeretettel várunk Titeket előadásunkon!

Tisztelettel:

Tarda Orsolya
sajtóreferens – Jászai Mari Színház
70/38-28-109

Kapcsolódó linkek

http://www.jaszaimariszinhaz.hu

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Karácsonyi filmajánló

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.