Mi | Pályázatok

Falukutató tábor Tiszainokán

2008. augusztus 17-24.

2008. május 19. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A táborban gyűjtött anyaggal a Néprajzi Múzeum által kiírt 50. Országos Néprajzi Gyűjtőpályázaton szeretnénk indulni. Beadási határidő 2008. szeptember 22. Terjedelem: ifjúsági tagozatban 10 oldal.

Választott téma:
A településkép és változásai a 19-20. században

A pályázati kiírás ajánlása:

„A falvak, városok utcái, épületei, a lakókörnyezet nagy átalakuláson ment keresztül a 20. században. A témakörön belül a változások – a hagyományos és új, modern jelenségek együttélésének – dokumentálásán (egy-egy utcában, városrészen, faluban stb.), feldolgozásán kívül a következő speciális megközelítést javasoljuk:

Képes történet: egy falut, városrészt, lakókörnyezetet ábrázoló képek összegyűjtése, családi és amatőr fényképek, képeslapok, prospektusok, képzőművészeti alkotások és egyéb képi ábrázolások felhasználásával. A képes történet összeállítása során a pályázók törekedjenek az olyan fontosabb események megragadására is, amelyek kapcsolatban állnak az adott településkép változásával: például szoboravatás, parképítés, sportpálya, művelődési ház létrehozása stb.”

Tervezett résztémák

Közösségi terek és intézmények
A községháza és környéke
A kastély
Szociális intézmények: idősek otthona, óvoda

Munkavégzéshez kapcsolódó terek, munkahelyek, vállalkozások
Az önkormányzat mint munkaadó
Vállalkozások
Orvosi rendelő

„Jövevények” és tereik: betelepülők, nyaralók, a tábor
holland szobrász
városból a faluba költözők, ott házat vásárlók
Apáczai tábora

Gyűjtés módjai

Fotók gyűjtése és készítése
Kérdőíves megkeresések a helyszínen, interjúk a helybeliekkel
Előzetes kutatómunka: régiós ismeretek begyűjtése, Inoka honlapja, fotók korábbi táborozóktól
Előzetes infógyűjtés régi táborozóktól: pl. Zsigri Ferenc, Székely Péter tanár urak kifaggatása, kiket érdemes megkeresni, ki kicsoda a faluban

A tábor előkészítésében és lebonyolításában Szarvas Zsuzsa néprajzkutató (Néprajzi Múzeum) fog bennünket segíteni.

A részvétel feltételei

1. A részvételi költség befizetése (összesen kb. 13.000 Ft). Ennek ütemezése:

3.000 Ft alapítványi hozzájárulás befizetése május 30-ig
5.000 Ft előleg befizetése június 13-ig (utolsó tanítási nap)
5.000 Ft befizetése június 20-ig (évzáró) /indokolt esetben elég, ha valaki a táborban fizeti be az utolsó részletet/

2. A táborozók számára 1 vagy 2 alkalommal még a tanév folyamán előkészítő foglakozást tartunk. Ekkor fogunk találkozni Szarvas Zsuzsa néprajzkutatóval, aki szakmai felkészítést tart a gyűjtés módjáról, a kérdőíves felmérés rejtelmeiről, a tiszazugi térség helyzetéről.

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!
HA KÉRDÉSED VAN, KERESD GARAM ÁGNES TANÁRNŐT!
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Tanulmányi ösztöndíj

2021. június 3.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány kuratóriuma pályázatot ír ki tanulmányi ösztöndíjra azon tanulók számára, akik a 2020/2021. tanévben a gimnázium diákjai voltak.

Hetedikesek Erdélyben

2019. április 23.

A Határtalanul!-program keretében 2019-ben mindkét hetedik osztályunk eljuthatott Erdélybe, ahol földrajztanáraik és osztályfőnökeik kíséretében mindkét csoport hatnapos kiránduláson vettek részt. Élménybeszámolóikból közülünk részleteket.

Kárpátalján jártunk

2019. június 19.

Iskolánk tantestülete 2019. június 13. és 16. között kárpátaljai kiránduláson vett részt Csiszár Gábor tanár úr szervezésében. A program kiváló „tantestület-építőnek” bizonyult, hiszen a közösen töltött estéket, a beszélgetéseket, a társasjátékokat mindannyian nagyon csíptük – s nem csak a szúnyogok minket.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2021. február 1.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2020. október 8.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.