Ajánló | Film

Hideg csontok

Egy sikoltás, egy törés

2005. december 9. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A Mercy Falls Gyermekkórház egy igen ódon épület valahol Anglia legeldugottabb csücskében. A kórház utolsó napjai meg vannak számolva, mert bezárásra ítélték. A róló lehúzását egy vasúti baleset miatt pár nappal elodázták, de csak azért, mert nem tudja a gyerekeket az új kórház ágyhiány miatt fogadni. Így kénytelenek az új munkatársat, Amyt (Calista Flockhart) behívni éjszakásnak, aki a dolgozóktól hamar megtudja, hogy a második emeletet majdnem 50 éve lezárták, a gyerekektől pedig azt, hogy mégsem üres…

Mostanában már nem is lehet olyan horrort csinálni, amiben nincsen gyerekszereplő. Ennek talán az az oka, hogy a gyerekek valahogy jobban tudnak ijesztgetni. Ha pedig ezt megtoldják egy szinte megfoghatatlan, láthatatlan, természetfeletti elemmel, ami vagy aki persze gonosz, akkor már lehet is szorítani a szék karfáját.

Körülbelül ezt a receptet alkalmazza Jaume Balaguero, akinek most sikerült szerintem elkapni valamit (ellenben A rettegés házával (Darkness)). Calista Flockhart jól idomul Amy szerepéhez, a nehéz pillanatokban érezni lehet, mennyire szenved a lelkiismerete miatt, mert most nem akarja cserbenhagyni a gyerekeket. (Nem tartozik ide a magyarázat, aki megnézi a filmet, megérti, mire utalok most.) A film fűszerezése pedig a nyomozás, mert Amy sok olyan kérdést tett fel már érkezése pillanatában, amire feltűnő módon senki sem tud válaszolni: valójában miért ment el az elődje, aki Maggie-re vigyázott, Maggie miért beszél egy titokzatos „géplányról”, miért tört el három percen belül egy kisfiú combja két helyen is, miközben csak feküdt és miért lehet az emeletről zajt hallani? Miközben a válaszokat nyomozza, feledni lehet, hogy valójában horrort nézünk.

Mindent meggondolva egy jól kitalált történetet követhetünk végig a bő másfél órában (bár a második szint olyan, mintha egy munkanap közepén zárták volna le), aminek az utolsó másodperceire hagytak két picike csavart – ráadásul mindkettő azon pillanat után jön, amikor azt hittem, vége a filmnek. Van egy jelenet a vége felé, ahol abba is lehetett volna hagyni a filmet. Kimondottan frappáns vég lenne ez, amit a zárójelenettel persze tönkretesznek. De nem kár érte, mert kapunk cserébe két csavart is.

Értékelés: 8/10

Tóth Attila

Hideg csontok (Fragile), színes feliratos spanyol horror, 100 perc, 2005

rendező: Jaume Balaguero
forgatókönyvíró: Jaume Balaguero, Jordi Galcerán
operatőr: Xavi Giménez

szereplők:
Amy: Calista Flockhart
Maggie: Yasmin Murphy
Helen: Elena Anaya
Mrs. Folder: Gemma Jones
Robert: Richard Roxburgh
Roy: Colin McFarlane

Kapcsolódó linkek

http://movies.filmax.com/fragiles
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.