MERIDIÁN
Az apáczaisok hírportálja

URL: http://meridian.apaczai.elte.hu
E-mail: meridian@apaczai.elte.hu
Viber, WhatsApp, SMS: +36-20-212-26-77
Facebook: https://www.facebook.com/meridianapaczai
Twitter: https://twitter.com/meridianapaczai
Instagram: https://www.instagram.com/meridianapaczai
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBIN7hLFvsV1QSoxOgCYE4Q

Kosarazás egy éjszakán át

2012. május 21. |  utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06

Az idei tanévben 2. alkalommal vállalkozott arra Cseh Enikő és Gyertyán Attila, hogy megrendezzék a 12 órás éjszakai kosárlabda bajnokságot.

A szervezés gördülékenyebbé tétele érdekében a csapatoktól előnevezést kértek, így péntek délelőttre kialakult a végleges létszám. Összesen 10 csapat nevezett, köztük egy öregdiák lány, egy öregdiák fiú és egy tanári csapat is, de a többség osztályon belül szerveződött. A csapatokat „A” és „B” kategóriába osztották be, saját vélemény, illetve a testnevelők javaslata alapján.

A program kezdetét 2012. május 18-án, 20 órára tervezték. Erre az időpontra a legtöbb csapat, valamint Horváth Róbert és Kovács Botond játékvezetők is megérkeztek. Egy rövid eligazítást követően 20.30-kor megkezdődtek a küzdelmek.

A csoportokon belül körmérkőzések zajlottak, a csapatok 10 percenként váltották egymást. A pihenőidőben lehetőség volt a rajzteremben különböző társasjátékokat játszani, esetleg a szivacsokon pihenni, aludni és lehetett aktív pihenéssel tölteni az időt pingpongozás és dobóversenyek formájában. Ez utóbbi igen népszerű volt, a meccsek között a diákok büntető és hárompontos dobóversenyeket szerveztek maguknak.

Több színvonalas mérkőzésnek lehettünk tanúi, a lendületes támadójáték és olykor látványos befejezés mellé szívós és sportszerű védekezés társult. Hajnali 1 órára lezajlottak a körmérkőzések. Az „A” kategóriában körbeverés alakult ki, végül a 11.A és a Sajtos kenyér játszhatta a döntőt, amiből utóbbi került ki győztesen, illetve az Öregdiák fiú csapat feladta a versenyt, mivel több kisebb sérülést is elszenvedtek. De aggódásra nem volt okuk, hiszen az elsősegély-nyújtásból kellő felkészültséggel rendelkező Márkus Dávid 10.B osztályos tanuló rendkívüli precizitással látta el a feladatát.

Az „A” csoportban a következő sorrend alakult ki:

1. Sajtos kenyér: Csoma Viktor, Berczi Benjámin, Győrfi Ádám, Palotai Bálint, Füstös Csaba, Molnár Julia
2. 11.A: Szalay Ákos, Mészáros Bálint, Patonai Bátor, Virág Szabolcs, Balázsi Bálint
3. Ciba: Lajtai Márk, Csaba Márton Bence, Csehi Tamás, Yeung Weile Dávid, Balogh Péter
4. Tanári csapat: Cseh Enikő, Gyertyán Attila, Antal Zoltán, Molnárné Illés Vanda
5. Öregdiák fiúk: Gál Bence, Vezdén Norbert, Péterfi-Gál Krisztina, Kalácska Szilvia (mivel ketten nem jöttek el, az Öregdiák lányokkal egészült ki a csapat)


Az „A” csoport nyertes csapata

A „B” csoportban szereplő csapatok is kitűnően küzdöttek, szép, lendületes megoldásokat láthattunk tőlük. Több lány is megvillantotta tudását és nem félt a fizikailag erősebb, dinamikusabb fiúk között versenyezni. Ebben a kategóriában a döntőt a Kosarasok és a 10.A osztály játszhatta, melyet végül a 2 játékvezetővel kiegészülő Kosarasok nyertek.

A „B” csoport sorrendje így alakult:

1. Kosarasok: Ferancz Fanni, Kovács Kinga, Vadász Georgina, Tóth Ádám, Kovács Botond (játékvezető) Horváth Róbert (játékvezető)
2. 10.A: Molnár Bálint, Schenk Máté, Sárvári Péter, Répás Gergő, Juhász Mátyás
3. Csibe Csopi: Bartha Bálint, Laklia Balázs, Pham Viet Hung Tomi, Gyomlai Imre, Kasperkievic Bence, Weinper Márton, Kovács Nikol
4. Villányi Betyárok: Villányi Barnabás, Tripolszky Bálint, Takács Liza, Török Richárd, Rozsnyik Maja, Bartus Ágnes, Csorba Borbála
5. Öregdiák lányok: Szelecsényi Anna, Péterfi-Gál Krisztina, Tombácz Fanni, Kalácska Szilvia, Kalyó Nikolett, Molnár Katalin (kiegészítve két nyolcadikossal, mivel az ő csapatuk végül nem jött el)


A „B” csoport nyertes csapata

1.30-kor eredményt hirdettünk. Mindkét kategória győztes csapata egy-egy tortát kapott, a 2. és 3. helyezettek jutalma pedig csokoládé volt. Ezt követően a 11.A osztály – mivel másnapra paintballozást szervezett – befejezte a versenyzést, valamint néhány kollégista és az öregdiákok is elköszöntek. Miután a csapatok rendezték soraikat, kezdődhetett a 2. felvonás.

Újabb körmérkőzések következtek és az eddigi 10 csapatból 7 még mindig állta a sarat. A legtöbb játékoson ekkor még nem mutatkoztak számottevően a fáradtság jelei, ellentétben a tanári gárdával, akik létszáma kissé megfogyatkozott, ezért külön köszönet Szalay Ákosnak és Patonai Bátornak, hogy kisegítettek minket.

A mélypont 4 óra felé érkezett el, de a mérkőzések közé beiktatott dobóversenyek mindig felpezsdítették a hangulatot és felrázták a fásult játékosokat, pláne, ha egy-egy kosarast vagy tanárt sikerült kiejteni a játékból. Ekkor már többen voltak, akik inkább a vízszintes helyzetet választották, de panaszra így sem lehetett okunk, hiszen aki pályára került, maximális erővel küzdött tovább, a fáradtság csak a dobások és az átadások pontatlanságában mutatkozott meg.

Végül elérkezett a kapunyitás ideje, a 6 óra. A legtöbben igencsak kimerülve, fáradtan, de elégedetten indultak haza. Azonban rögtön felmerült a kérdés bennük: „Mikor lesz megint ilyen?”.

Nekem, aki a kosárlabda szerelmese vagyok, öröm volt látni ezt a sok fiatalt, ahogy a fair play szellemében együtt játszanak, tanítják, buzdítják egymást. Ha ilyen sok a lelkes diák és a tanárok között is akad, aki szívesen vesz részt ilyen rendezvényen, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy hagyománnyá váljon iskolánkban ez az esemény!

Molnárné Illés Vanda

2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.