MERIDIÁN
Az apáczaisok hírportálja

URL: http://meridian.apaczai.elte.hu
E-mail: meridian@apaczai.elte.hu
Viber, WhatsApp, SMS: +36-20-212-26-77
Facebook: https://www.facebook.com/meridianapaczai
Twitter: https://twitter.com/meridianapaczai
Instagram: https://www.instagram.com/meridianapaczai
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBIN7hLFvsV1QSoxOgCYE4Q

Császármorzsa

(4 személyre)

2010. január 6. |  utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06

A császármorzsa tésztája nagyon egyszerű, de elkészítése macerás, ezért nem nagyon örülnék neki, ha 4 adagot csinálnék, majd valaki megszólalna: „Finom volt, lehet még kérni?” Ezért eleve számolok az ilyesmivel…

Hozzávalók

200 g búzadara
14 g liszt (igen, csak ennyi kell!)
500 ml tej
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
200 g cukor
vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja, egy kis leve
rakhatunk bele mazsolát is, de akkor azt előtte egy óráig áztassuk langyos vízben

A sütéshez:
100 g vaj

A díszítéshez:
porcukor
lekvár


Császármorzsa

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd felöntjük a tejjel és a vaníliás cukorral, és hagyjuk 1 órán át állni, hogy a búzadara megszívja magát. Egy óra elteltével a tojások fehérjéjét egy kevés sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tejes keverékhez. Aztán a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és azt is a masszához keverjük… (Érdemes ilyen sorrendben felverni a tojásos dolgokat mosogatás szempontjából, mert ha a fehérjébe egy kis zsiradék kerülne, egész egyszerűen nem verődne fel…) Hozzátesszük a citromreszeléket és a levet is. Jól elkeverjük az egészet, de maximum fél percig, nem kell órákig kavargatni, úgyis lesz rá alkalmunk…

A vajat felolvasztjuk a serpenyőben (fontos, hogy a serpenyő jó széles legyen, nem jöhet számításba holmi palacsintasütő-féleség…) és ráöntjük a masszát (+ az esetleges mazsola is kerüljön bele). Én ilyenkor mindig rácsodálkozok az egészre, hogy a habból hogyan lesz morzsa, de hát csak lesz! Ugyanis itt jön a császármorzsa buktatója: egy fakanállal vagy falapáttal FOLYAMATOSAN kevergetjük, míg szét nem esik kisebb darabokra, „morzsákra”. Egy 4 főre való adag a tűzhely erősségétől függően akár 30-40 percig is készülhet! Kitartás!

Aztán forrón, porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk, és konstatálhatjuk, hogy amivel kb. 1 órát szenvedtünk, eltűnik 5 perc alatt… De a dicsérgetés, és a „Húú, ez isteni volt” mondatok mindenért kárpótolnak, ezt megígérhetem.

Gőgh Barbara

2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.