MERIDIÁN
Az apáczaisok hírportálja

URL: http://meridian.apaczai.elte.hu
E-mail: meridian@apaczai.elte.hu
Viber, WhatsApp, SMS: +36-20-212-26-77
Facebook: https://www.facebook.com/meridianapaczai
Twitter: https://twitter.com/meridianapaczai
Instagram: https://www.instagram.com/meridianapaczai
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBIN7hLFvsV1QSoxOgCYE4Q

Képzés a Közgázon

2004. február 13. |  utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06

Negyedéves közgázosként már elég sok mindent láttam az egyetemen, úgyhogy megpróbálok egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik kacérkodnak ezzel a pályával.

Kezdjük az elején, vagyis a felvételinél. Két választási lehetőség van: vagy történelemből, vagy közgazdaságtanból próbálunk szerencsét. (Természetesen a matek mindkét esetben kötelező.) Én a törit tanácsolom mindenkinek, mivel azt az érettségire úgyis meg kell tanulni, és végső soron a gimiben négy (hat) évig küzd vele mindenki. Sokan mondogatják, hogy a közgázt könnyebb megtanulni, meg kevesebb is, de gondoljunk bele: teljesen új tantárgy, más gondolkodásmódot követel. Ráadásul véleményem szerint könnyebb a felvételit is elrontani, mivel az idegesség miatt az ember könnyen számol félre, ehhez pedig a felvételi matek része is épp elég „lehetőséget” ad.

Ha már a felvételinél tartunk, azt is el kell dönteni, hogy melyik karon próbáljunk szerencsét.

Mindjárt itt van a nemzetközi tanulmányok szak. Ennek előnye, hogy nem igazán kell megszakadni, általában mindenről tanulnak (tanítanak) egy keveset, de semmiben sem kell nagyon elmélyülni. (Nem véletlenül hívják közgázos berkeken belül óvodának.) Ami az elhelyezkedést illeti, ez eddig nem volt túl könnyű, de az EU-csatlakozás miatt valószínűleg ez is változni fog.

A következő szak az általános szak, ahol rögtön az első évben át lehet jelentkezni úgynevezett speciális képzésre. Persze ez nem olyan egyszerű, a matek felvételi eredményét veszik hozzá figyelembe, illetve lehetőség van külön felvételire is. Ezen a szakon a matek és közgáz tárgyakat emelt szinten tanítják, úgyhogy ezt csak a legelvetemültebbeknek ajánlom.

Aki általános szakon marad, annak van néhány év döntési haladéka, mielőtt „szakterületet” választ magának, ugyanis erről csak a második év után kell dönteni. Ezekből is nyújtok egy kis ízelítőt: nemzetközi kapcsolatok (s lám, így is el lehet jutni erre a karra), marketing, pénzügy, számvitel, vezetés-szervezés, elméleti szakok (pl: szociológia, politológia, összehasonlító gazdaságtan, statisztika) és persze ezeken kívül is létezik még sok más lehetőség.

Itt kell megemlítenem azt is, hogy idén januártól Közgáz cégnév alatt futnak a kertészeti egyetemi karok is (kertészettudományi, élelmiszeripari, tájépítészeti, -védelmi és -fejlesztési), és persze nem feledkezhetünk meg az államigazgatási karról sem, melyet – talán kissé elfogultan – az eredeti képzés lightosított változataként tudnék jellemezni.

Ezek után, ha már kiválasztottuk az irányt, és be is jutottunk, elkezdődnek a kellemes egyetemi évek, amiket persze negyedévenként megtörnek a kevésbé kellemes vizsgaidőszakok (mert lám, itt nem csak féléves vizsgák vannak). Persze ezeket is túl lehet élni, és nem kell aggódni: az első ilyen megpróbáltatás után már nem fog gondot okozni a pár napra jutó néhány száz oldal megtanulása! A szorgalmi időszak azonban kellemes, könnyű jó társaságot, barátokat találni, de ezt persze majd ti magatok is megtapasztaljátok.

Bakodi Nóra

2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.