MERIDIÁN
Az apáczaisok hírportálja

URL: http://meridian.apaczai.elte.hu
E-mail: meridian@apaczai.elte.hu
Viber, WhatsApp, SMS: +36-20-212-26-77
Facebook: https://www.facebook.com/meridianapaczai
Twitter: https://twitter.com/meridianapaczai
Instagram: https://www.instagram.com/meridianapaczai
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBIN7hLFvsV1QSoxOgCYE4Q

Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

Elkezdődtek az Apáczai Napok

2016. március 21. |  utolsó módosítás: 2016. december 30., 14:54

Túl vagyunk az első napon az „Apáczai Napok” névre hallgató programsorozatban. Ez számomra mindenképpen új élmény volt, de szerintem azoknak is érdekes lehetett, akiknek nem ez volt az első. Számos érdekes előadást hallgathattunk meg, néhány zeneszámmal és videóval tűzdelve.

Az esemény színhelyéül az ELTE BTK Gólyavár épülete szolgált. Méltó nyitányaként a rendezvénynek elénekeltük a Himnuszt, amit az iskolai kórus éneke követett. Ezután dr. Mezey Barna (egyetemi tanár, az ELTE rektora) beszéde következett, amelyben hangsúlyozta és megköszönte az évek óta tartó harmonikus együttműködést az egyetem és az Apáczai között. Ezt iskolánk igazgatójának, Munkácsy Lászlónak az ünnepi köszöntője követte. A későbbiekben a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója, Vörös Alpár mondott beszédet.


Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

A beszédek előtt, között, illetve után különböző zenés produkciókat, verseket hallhattunk iskolánk tanulóitól, emellett Holics László tanár úr videó felvételeibe nyerhettünk betekintést. Rövid ízelítőt kaptunk a régi Apáczairól mostani tanáraink segítségével, akik egykor idejártak. Elmondták milyen volt akkor, milyen emlékeik vannak és mit jelent nekik ma az iskola.


Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

Rövid, tízperces szünet után következtek az előadások, amelyeket az iskola volt tanulói adtak. Ennek házigazdája dr. Király Júlia címzetes egyetemi tanár volt. Előadóink voltak dr. Csermely Péter, dr. Kriván Gergely, dr. Karsai György és dr. Köllő János, akik megannyi érdekes dologról meséltek nekünk, amit nem is tudnék felsorolni, de csakhogy párat említsek: hálózatkutatás, csontvelő-transzplantáció, antik mítoszok.


Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

Úgy gondolom, remek indítása volt ez a hétnek és a rendezvénynek, izgalommal várjuk az elkövetkező két nap programjait is.

Barát Noémi

2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.