MERIDIÁN
Az apáczaisok hírportálja

URL: http://meridian.apaczai.elte.hu
E-mail: meridian@apaczai.elte.hu
Viber, WhatsApp, SMS: +36-20-212-26-77
Facebook: https://www.facebook.com/meridianapaczai
Twitter: https://twitter.com/meridianapaczai
Instagram: https://www.instagram.com/meridianapaczai
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBIN7hLFvsV1QSoxOgCYE4Q

Philip Pullman: Északi fény

2007. január 24. |  utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06

Ez egy nagyon fura könyv. Bevallom, először nem is tetszett. De most… Nagyon jó. El kell érni egy bizonyos kort ahhoz, hogy az ember megértse. Ugyanis az egész könyv az emberről szól. Illetve az emberi lélekről.

A könyv főszereplője Lyra Belacqua (már a neve is tök jó, nem?), aki 12 éves. Egy ódon oxfordi kollégiumban él egyedüli lányként. Tipikus kis vadember, akiben mégis benne van a tudat, hogy ő feljebbvaló, mint a többiek. Lyra világában (merthogy több világ is létezik) az embereknek daimónjaik vannak (a daimón görög szó, jelentése: lélekdémon vagy valami hasonló). A daimón az ember elválaszthatatlan (ez nem teljesen igaz, majd kiderül, miért) társa, a lelke. Alakja a pubertás korig változó, majd olyan alakot ölt, ami a gazdájára leginkább jellemző. Nos, a történet a daimónok körül forog. Egy tudós társaság (az ÁTKOS-ok) megpróbálják a daimónokat elválasztani az embertől az Északi Fény segítségével. Ez csak pubertás korig tehető meg, tehát gyerekeket lopnak Az ő kezükbe kerül Lyra és Pantalaimon (a daimónja). Lyra segítőtársa lesz majd egy páncélos medve, Lord Asriel (Lyra nagybátyja) és még sok más misztikus lény.


Északi fény

Ebben a könyvben egy teljesen más világ tárul fel az ember előtt. Eljuthatsz Svalbard hideg mezeire úgy, hogy közben a szobádban ülsz. Mindenképp olvassátok el! Megéri.

Murzsa Tímea

2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.