MERIDIÁN
Az apáczaisok hírportálja

URL: http://meridian.apaczai.elte.hu
E-mail: meridian@apaczai.elte.hu
Viber, WhatsApp, SMS: +36-20-212-26-77
Facebook: https://www.facebook.com/meridianapaczai
Twitter: https://twitter.com/meridianapaczai
Instagram: https://www.instagram.com/meridianapaczai
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBIN7hLFvsV1QSoxOgCYE4Q

S.W.A.T. – Különleges kommandó

2003. november 21. |  utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06

Az akciófilmeket lehet kedvelni és lehet utálni, de vitathatatlan, hogy sokan szeretik ezt a műfajt. Ez a film pont nekik szól.

A S.W.A.T. (Special Weapons And Tactics) egy különleges rendőri alakulat, mely a 60-as években alakult meg Los Angelesben. A S.W.A.T. egységek tagjai rendőrök, akik kiválóan teljesítik a munkájukat. Ha veszélyes feladatot kell végrehajtani, őket hívják. Filmünk egy ilyen S.W.A.T. egység felállításába és mindennapi munkájába enged betekintést.

Egy szerencsétlen döntés miatt vizsgálat indul Jim Street (Colin Farrell) és társa, Brian Gamble (Jeremy Renner) tisztek ellen, mivel egy túszmentő akció során Gamble meglő egy túszt. Mindkét tisztet lefokozzák, de Gamble úgy dönt, ezek után nem marad az egységnél. Jim pedig a fegyverraktárba kerül. És várja, hogy újból bizonyíthasson.

Egyik unalmas nap megérkezik Dan „Hondo” Harrelson őrmester (Samuel L. Jackson), aki azt a feladatot kapta, hogy állítson fel egy S.W.A.T. egységet. És itt helyet kap Jim is. Szerencsére a kiképzést nem erőltetik nagyon, így mi ezen hamar átléphetünk.

A kiképzés közben kezd kiderülni, hogy hőseinknek ki lesz majd az ellenfele, bár a film egy enyhe csavart azért ezen a téren még tartogat. Egy nemzetközi bűnöző akad horogra egy egyszerű közúti ellenőrzés alkalmával. Az ember ül a moziban és azon gondolkodik, hogyan fordítják majd a két felet egymás ellen. És csak gratulálni lehet a forgatókönyv íróinak. Igen eredeti az ötlet, amivel a város összes gengszterét a rendőrség ellen fordítják: 100 millió dollárt ajánl fel a lebukott bűnöző azoknak, akik őt kiszabadítják.

Ez az akciófilm tartalmazza az összes olyan részletet, amik nélkül egy film nem lehet akciófilm. De mégis jobb, mint az átlag. Tetszik, hogy figyeltek az apró részletekre is a készítők. A történet hihető, nincsenek benne már-már nevetségesen irreális elemek, a filmben szereplő fegyverek azonosak az eredetiekkel, és újra kommandós cuccban láthatjuk Rodriguez kisasszonyt!

Értékelés: 7/10

Tóth Attila

S.W.A.T. – Különleges kommandó (S.W.A.T.), színes amerikai akciófilm, 117 perc, 2003

rendező: Clark Johnson
forgatókönyvíró: David Ayer, Jim McClain
operatőr: Gabriel Beristain

szereplők:
Dan „Hondo” Harrelson: Samuel L. Jackson
Jim Street: Colin Farrell
Chris Sanchez: Michelle Rodriguez
Deke: LL Cool J
Alex: Olivier Martinez
T.J.: Josh Charles
Thomas Fuller kapitány: Larry Poindexter

Kapcsolódó linkek

http://www.swatthemovie.com

2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.