MERIDIÁN
Az apáczaisok hírportálja

URL: http://meridian.apaczai.elte.hu
E-mail: meridian@apaczai.elte.hu
Viber, WhatsApp, SMS: +36-20-212-26-77
Facebook: https://www.facebook.com/meridianapaczai
Twitter: https://twitter.com/meridianapaczai
Instagram: https://www.instagram.com/meridianapaczai
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBIN7hLFvsV1QSoxOgCYE4Q

Gogol: A revizor

„Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde”

2004. április 20. |  utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06

Egy híres orosz író szerint az egész orosz irodalom Gogol Köpönyegének az ujjából bújt ki. A revizort pedig a drámatörténet egyik legjobb szatírájaként tartják számon.

A darabot most a Vígszínház művészeinek az előadásában láthatjuk, többé-kevésbé hagyományos előadásban. A revizor érkezésének a híre megzavarja az oroszországi kisváros életének rendes menetét. A város korrupt vezetői kétségbeesett tisztogatásba kezdenek: a kórházból el kell tüntetni a lézengő „öngyógyuló” betegeket (mert ugye a legjobb gyógyszer az idő és az elhatározás), a bíróságról a libákat és a vadásztrófeákat, az iskolából a vodkaszagú tanárokat… és lehetne még sorolni azokat a tényezőket, amelyeknek hála, olajozottan forognak a városka kerekei. A város agyafúrt, minden hájjal megkent vezetőit félelmük a lelepleződéstől azonban oly mértékben elvakítja, hogy könnyedén „áldozatául” esnek egy kiégett kártyás, pétervári kistisztviselő, pitiáner szélhámosnak.

Az előadás díszlete egyszerű, a jelmezek állítólag a 6o-as éveket idézik. Neves színészek a szereplők, jó játékkal. Bár némelyikük mintha túlzóan a bohózat irányába vinné el a figurát. A darab végén megállapíthatjuk, 170 év alatt a világ nem sokat változott. Mi sem. A szereplőkön jót nevettünk, de mi van, ha mi is?! Ha egy kicsit mi is…

A polgármester üvölti: „Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!”

Méhes Barbara

2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.