Ajánló | Film

Underworld

Ahol az embereknek nem osztottak lapot
A cikk linkje:
2004. április 30. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Két faj fejlődött ki az emberek között hosszú évszázadok alatt: az arisztokrata vámpír és a lázadó Lycan (farkasember). Úgy élnek a normális emberek között, hogy ők nem is tudnak a létezésükről. Mindent, ami a vámpírokról és a farkasemberekről szól, csak mesének tartanak.

A két faj korábban látszólagos békében élt egymás mellett, de ez a helyzet nem tartott örökké. Azóta egymás ádáz ellenségei és gyilkolják egymást. A Lycanok koncentrált napfény tartalmú lövedékkel irtják a vámpírokat, míg a vámpírok ezüstnitrát tartalmú lőszerrel kedveskednek viszont. Ebben a vég nélküli küzdelemben akkor következik be fordulat, mikor a vámpírlány, Selene (Kate Beckinsale) rájön, hogy a farkasemberek nagyon-nagyon érdeklődnek egy ember (Scott Speedman) után. Nem tudja, miért érdekelné a farkasembereket egy ember, de pont ezért lesz neki gyanús a dolog. Követi a fiút és alkalomadtán megmenti a farkasemberektől. No meg beleszeret. De ekkor még nem tudja, hogy a fiú sorsa megpecsételődött: megharapta az egyik farkas…

A film két órája kicsit hosszú, véleményem szerint másfél óra is elég lehetett volna a meséhez. A látvány és hangulat majdnem elsőrangú. Sajnos a kísérőzene erőtlen, nem nagyon tudja a hangulatot fokozni. A másik számomra enyhén visszás dolog abból fakadhat, hogy a filmet Budapesten forgatták. A rendőrautó „Police” felirata és a mögötte, a falon árválkodó „Fregatt Söröző” élesen szemben áll egymással. Hasonlóan nem alkotott hiteles kontrasztot a pályaudvarra befutó gőzös a korabeli kocsikkal a mögötte parkoló InterCity szerelvénnyel. A film elejéről pedig ki lehetett volna hagyni a metrós-lövöldözős jelenetből a mátrixos felhangokat. Nagyon nem tett jót ez a kezdésnek.

Még Görög Zita nevét kell megemlíteni. Ezt azért teszem, mert eddig az Underworld filmmel kapcsolatban itthon mindig felvetették a nevét. Nagy színészi teljesítményt nem kell várni tőle, mert arra nem volt ideje. A film második felében tűnik fel, mint Amelia, de még mielőtt meg tudna szólalni, lemészárolják. Ennyi.

Összegzésként azt mondhatom, hogy egy jó ötletből forgattak egy olyan filmet, ami túl hosszú a cselekményéhez képest. Nézhető, bár azért izgalmasabb és eredetibb produkciót vártam volna. De hát azok a filmek, amiket Magyarországon forgatnak…

Értékelés: 6/10

Tóth Attila

Underworld (Underworld), színes feliratos amerikai-angol-magyar-német fantasztikus thriller, 121 perc, 2003

rendező: Len Wiseman
forgatókönyvíró: Len Wiseman, Kevin Grevioux
operatőr: Tony Pierce-Roberts

szereplők:
Selene: Kate Beckinsale
Michael Corvin: Scott Speedman
Viktor: Bill Nighy
Erika: Sophia Myles

Kapcsolódó linkek

http://www.sonypictures.com/movies/underworld
A legfrissebb cikkek a rovatban

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

KOMA Bázis közösségi színház

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.

Az eltűnés sorrendjében

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett…

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.